Svet

Predizborno potkupljivanje: Bajden počastio "Intel" ogromnim grantom u "kolebljivoj" Arizoni

Bela kuća kaže da će ovaj potez otvoriti hiljade radnih mesta u državi u kojoj je Bajden za dlaku pobedio 2020. godine
Predizborno potkupljivanje: Bajden počastio "Intel" ogromnim grantom u "kolebljivoj" ArizoniGetty © Rebecca Noble / Stringer

Američki predsednik Džozef Bajden otputovao je u Arizonu da bi najavio da će gigant za proizvodnju čipova "Intel" dobiti milijarde dolara od vlade SAD, u pokušaju da sebi utre put za reizbor, piše "Politiko".

"Intel" sredstva dobija na osnovu takozvanog ČIPS zakona iz 2022. koji je usmeren na jačanje konkurentnosti SAD u oblasti proizvodnje poluprovodnika. Prema dogovoru, "Intel" će u narednih pet godina dobiti 25 milijardi dolara, plus zajam od još 11 milijardi dolara od Ministarstva trgovine i poreske olakšice. Sve u svemu, 44,5 milijardi dolara.

"Omogućićemo naprednoj proizvodnji poluprovodnika da se vrati ovde u Ameriku posle 40 godina. To će transformisati industriju poluprovodnika i stvoriti potpuno nove ekosisteme", rekao je Bajden.

Bajden je rekao da će "Intel" takođe uložiti "preko 100 milijardi dolara" širom zemlje, u objekte u Arizoni, Oregonu, Ohaju i Novom Meksiku. Te investicije bi trebalo da dovedu SAD na pravi put da do 2030. godine proizvedu oko 20 odsto svetskih čipova, rekao je Bajden. On je dodao da se očekuje da će novi projekti "Intela" otvoriti 30.000 radnih mesta širom zemlje u građevinarstvu i proizvodnji.

Dok su demokrate požurile da hvale predsednika, drugi optužuju Bajdena da na ovaj način pokušava da ubira političke poene, kao što je već uradio sa oprostom studentskih kredita.

Dodela granta tehnološkom gigantu usledila je nakon što je nedavna anketa Centra za javne poslove i agencije AP pokazala da Amerikanci veoma loše ocenjuju Bajdenovu ekonomsku politiku – svega 35 odsto ga podržava. Ankete su isto tako pokazale da njegov protivnik na izborima, Donald Tramp, ima mnogo veću podršku u svim aspektima svoje politike.

U američkoj politici, takozvana kolebljiva država (sving država) je svaka država u kojoj može da pobedi bilo demokratski bilo republikanski kandidat na izborima. Arizona se vodi kao jedna od "sving država", kao i Kolorado, Florida, Ajova, Severna Karolina, Ohajo, Virdžinija, Viskonsin, Nevada...

image