Svet

Bajdenov tim prikupio 53 miliona dolara u februaru, više od Trampa, manje nego na prethodnim izborima

Donacije su retka dobra vest za Bajdenov tim, budući da ankete pokazuju da su Amerikanci naklonjeniji njegovom protivniku, bivšem predsedniku SAD Donaldu Trampu
Bajdenov tim prikupio 53 miliona dolara u februaru, više od Trampa, manje nego na prethodnim izborima© Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik

Predizborna kampanja predsednika SAD Džozefa Bajdena generisala je 53 miliona dolara u februaru, što Si-En-En tumači kao znak ubrzanog interesovanja donatora tokom meseca kada se kristalizovao izborni revanš između Bajdena i bivšeg predsednika Donalda Trampa.

Ova sredstva, zajedno sa 155 miliona dolara koje je Bajden imao u banci krajem februara je najviše novca koji je bilo koji demokratski predsednički kandidat ikada imao u ovoj fazi izbornog ciklusa, i Bajdenu pružaju značajnu prednost u odnosu na Trampa, čije je prikupljanje sredstava zaostajalo za demokratama tokom sezone kampanje, navodi američki medij.

Donacije su retka dobra vest u Bajdenovom pokušaju da obezbedi drugi mandat. Rejting aktuelnog predsednika je na najnižem nivou, a ankete pokazuju da zaostaje za Trampom u ključnim državama.

Bajdenova kampanja odlučila je da iskoristi prikupljenu gotovinu, povećavajući svoje operacije u, za birače, važnim državama. Uz putovanja i gostovanja, tim je uložio i u televizijsko oglašavanje.

Izborni tim predsednika SAD saopštio je da su od početka kampanje prošle godine primili donacije od 1,3 miliona donatora, pri čemu je 97 odsto bilo ispod 200 dolara. Bajden je u ovom periodu kampanje 2020. prikupio novac od više od šest miliona ljudi.

Zvaničnici Bajdenove kampanje nadaju se da će, kako sve više Amerikanaca bude uvidelo da postoji velika mogućnost da se Tramp vrati u Belu kući, davati više novca demokratskom kandidatu.

image