Svet

Demokratsko predizborno potkupljivanje: Bajden poništio 1,2 milijarde dolara studentskih kredita

Mladi birači smatraju da Bajden čini premalo na rešavanju studentskih zajmova
Demokratsko predizborno potkupljivanje: Bajden poništio 1,2 milijarde dolara studentskih kredita© Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik, File

Podstaknuta slabim rezultatima predsednika Džozefa Bajdena na predizbornim anketama, naročito među generacijom Zed, Bela kuća je saopštila da će poništiti studenske zajmove više od 150.000 Amerikanaca u vrednosti od 1,2 milijarde dolara.

Otpis dugova deo je programa koji je predstavljen u januaru sa ciljem da se pomogne onima koji su svoje zajmove isplaćivali najmanje 10 godina.

Ovaj potez – koji koristi onima koji su upisani u vladin plan Uštede na vrednom obrazovanju (SAVE) – briše zajmove za one koji su pozajmili manje od 12.000 dolara za svoje visoko obrazovanje.

"Današnjim saopštenjem još jednom šaljemo jasnu poruku zajmoprimcima koji su imali niska sredstva: Ako ste plaćali deceniju, uradili ste svoj deo posla i zaslužujete pomoć", rekao je ministar obrazovanja Migel Kardona.

Veliki broj birača iz generacije Zed - 43 odsto – smatra da Bajden čini premalo na rešavanju studentskih zajmova, pokazala je anketa "Blumberga".

Predizborne ankete pokazuju da Bajden stoji slabije od glavnog rivala Donalda Trampa, pa se ovaj potez administracije može smatrati i "predizbornim potkupljivanjem", naročito jer je Bela kuća saopštila da će svi kojima su pozajmice oproštene dobiti mejlom obaveštenje predsednika da su im dugovi oprošteni.

Očekuje se da će broj onih kojima će studentske pozajmice biti oproštene rasti, kako više ljudi bude ispunjavalo uslove programa SAVE, koji ima 6,9 miliona upisanih ljudi. Zvaničnici administracije su odbili da procene koliko će zajmoprimaca na kraju dobiti oproštenje dugova u okviru programa.

image