Svet

Vrhovni sud Venecuele potvrdio: Maduro pobedio na predsedničkim izborima

Prema oceni suda, protiv Edmunda Gonzalesa, opozicionog kandidata, treba da se preduzmu mere zbog toga što se nije pojavio na sudu
Vrhovni sud Venecuele potvrdio: Maduro pobedio na predsedničkim izborima© Tanjug/AP/Cristian Hernandez

Vrhovni sud je potvrdio rezultate izborne komisije i priznao Nikolasa Madura za predsednika Venecuele za period 2025-2031, javio je TV kanal Telesur, pozivajući se na odluku suda.

"Vrhovni sud je presudio da će Nikolas Maduro biti predsednik za period od 2025. do 2031. godine", navodi se u saopštenju, prenose RIA Novosti.

Ovaj sud je dodao i da su rezultati glasanja objavljeni na internetu, prema kojima je Maduro izgubio, lažirani.

Vrhovni sud doneo je današnju odluku kao odgovor na zahtev Madura da se preispita ukupan broj glasova birača na predsedničkim izborima, nakon što je opozicija objavila evidenciju o glasanju na internetu sa 80 odsto glasačkih mesta, a prema kojoj je opozicioni kandidat Edmundo Gonzales ubedljivo pobedio, prenosi AP.

Prema oceni suda, protiv Gonzalesa treba da se preduzmu mere zbog toga što se nije pojavio na sudu.

Podsetimo, ranije ovog meseca Izborna komisija Venecuele proglasio je sadašnjeg predsednika Nikolasa Madura pobednikom izbora od 28. jula.

Sporni rezultati izbora izazvali su proteste širom zemlje, počeli su sukobi u Karakasu i drugim gradovima između snaga bezbednosti i demonstranata, koji su gađali policajce kamenicama i molotovljevim koktelima.

Službenici za sprovođenje reda i zakona priveli su više od 2.000 ljudi, optuženi su za uništavanje državne infrastrukture, podsticanje mržnje i terorizma.

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro zatražio je 31. jula od Vrhovnog suda ustavnu zaštitu da zaustavi napade na izborni proces, koji je nazvao načinom za izvođenje državnog udara.

image