Svet

Demokratski anketari: Kamala možda vodi u ispitivanjima javnog mnjenja, ali setite se ranijih izbora

Podučene iskustvom iz 2016. i 2022. godine, demokrate brine popularnost Kamale Haris u anketama
Demokratski anketari: Kamala možda vodi u ispitivanjima javnog mnjenja, ali setite se ranijih izboraGetty © Kevin Dietsch / Staff

Iako istraživanja javnog mnjenja pokazuju da Kamala Haris vodi u odnosu na Donalda Trampa, demokrate - podučene ranijim iskustvom - strahuju da od te prednosti nema ništa.

Naime, na prošlim predsedničkim izborima Džozef Bajden je pobedio Trampa sa mnogo, mnogo manjom razlikom nego što su demokratski anketari predviđali. Njihova istraživanja najavljivala su i većinu u Predstavničkom domu koja se nije ostvarila.

To je navelo pet najboljih stranačkih firmi za ispitivanje javnog mnjenja da se zapitaju: Koliko je stvaran skok popularnosti do skora vrlo nepopularne Kamale Haris?

Mnogo je znakova upozorenja skrivenih u podacima: Anketa koju je naručila demokratska kompanija za razmenu poruka "Navigejtor risrč" koja je predstavljena tokom konvencije demokrata, pokazala je da su Harisova i Tramp u suštini izjednačeni u takozvanim "kolebljivim" državama. Uz to, kada je reč o karakteristikama kandidata koje preferiraju birači - da li je dorastao poslu, ima li viziju, da li je jak lider - Tramp vodi.

Ankete su potcenile Trampa i 2020. i 2016. Svesne toga, demokrate su oko sebe okupile pet anketarskih firmi u pokušaju da "izmere" popularnost bivšeg predsednika.

Demokratski anketarski "trust mozgova" došao je do zaključka birači koji su zainteresovani za politiku i koji je smatraju bitnim delovima svog identiteta ne predstavljaju problem, ali da su neodlučni birači (kojih ima više) remetilački faktor u njihovim merenjima - zbog čega vrlo suzdržano uzimaju rezultate anketa koje daju blagu prednost Harisovoj.

Ankete bi ove godine ponovo mogle da potcene Trampa - iako bi to moglo biti iz nekih drugih, nepoznatih razloga, piše "Politiko".

"Svake godine smo imali različite krivine. Ovo je teška industrija", rekao je Džon Anzalone, koji je bio vodeći anketar u Bajdenovoj kampanji 2020. "Nešto će se dogoditi 2024. Trenutno, ne znamo šta."

image