Svet

Otvorena istraga o ubistvu iz nehata zbog smrti sedam osoba na jahti milionera Majka Linča

Ubistvo bi moglo da bude prouzrokovano neodgovornim ponašanjem, navode iz italijanskog tužilaštva
Otvorena istraga o ubistvu iz nehata zbog smrti sedam osoba na jahti milionera Majka LinčaGetty © Jonathan Brady/PA Images

Italijanski tužilac otvorio je danas istragu o ubistvu iz nehata zbog smrti britanskog milionera Majka Linča i još šest osoba koji su stradali kada je u ponedeljak nakon oluje potonula luksuzna jahta kod Sicilije, najavljeno je iz kancelarije tužioca, prenosi Rojters. 

Iz tužilaštva su na konferenciji za medije istakli da se istraga ne odnosi ni na jednu određenu osobu, ali da bi ubistvo moglo da bude prouzrokovano neodgovornim ponašanjem. 

Tužilaštvo je, takođe, saopštilo da su tela pronađena u kabinama na levoj strani broda.

"Bilo je očigledno da su ljudi pokušavali da se sakriju u kabinama na levoj strani pošto je brod, nakon potonuća, završio na desnoj strani. Prvih pet tela je pronađeno u prvoj kabini na levoj strani, a poslednje telo u trećoj kabini", naveli su iz tužilaštva.

Među poginulima je i Linčova kćerka Hana (18), čije je telo poslednje izvučeno sa potonule jahte.

Telo Hane Linč otkrili su u petak ronioci koji su pretraživali potopljeno plovilo poslednjih pet dana. Ostalih pet tela pronađeno je u sredu i četvrtak, dok je telo jedinog poginulog člana posade, šefa kuhinje Rekalda Tomasa, pronađeno u ponedeljak.

Preživelo je 15 osoba, uključujući Linčovu suprugu, kao i kapetana jahte.

Obalska straža je u ime tužioca ispitala kapetana Džejmsa Katfilda i ostale preživele.

Jahta koju je pogodilo nevreme, plovila je pod britanskom zastavom, bila je dugačka 56 metara, na njoj su bile 22 osobe – 12 putnika i 10 članova posade, a prevrnula se i potonula za oko 60 sekundi kod obala Palerma.

Potonuće ove jahte zbunilo je pomorske stručnjake koji kažu da je brod, koji je napravio italijanski vrhunski proizvođač Perini, trebalo da izdrži oluju i u svakom slučaju ne bi trebalo da potone tako brzo kao što je potonuo.

image