Svet

Raskol u američkoj dinastiji: Ko je ko u klanu Kenedijevih

Od desetoro braće i sestara Roberta Kenedija Mlađeg, njih šestoro je ustalo protiv angažovanja svog brata u predsedničkoj kampanji za američke izbore u novembru 2024.
Raskol u američkoj dinastiji: Ko je ko u klanu KenedijevihGetty © Bettmann / Contributor

Robert Kenedi Mlađi saopštio je javnosti u petak da se povlači iz predsedničke trke i da će podržati kandidata republikanaca za predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa. Nekoliko sati kasnije, njegove četiri sestre i brat nazvali su taj potez izdajom.

Nedugo nakon što je objavio svoju odluku, navodeći tri glavna razloga za nju:odsustvo slobode govora i slobode medija, podrška SAD ratu u Ukrajini i "rat protiv naše dece" koja sve češće boluju od hroničnih bolesti, Bobi Kenedi dobio je javni šamar od svojih najbližih.

Sestre Ketlin, Kortni, Keri, Rori i brat Kris naveli su da žele Ameriku ispunjenu nadom i povezanu zajedničkom vizijom o slobodi pojedinca, ekonomskom rastu i nacionalnom ponosu, kao i da svoje poverenje daju potpredsednici SAD i kandidatu demokrata za predsednika Kamali Haris i Timu Valcu.

"Odluka našeg brata Bobija da podrži Trampa je izdaja vrednosti koje su naš otac i naša porodica smatrale najvažnijim. Ovo je tužan kraj, tužne priče", naveli su Kenedijevi.

Akteri ove porodične drame koji nose jedno od najpoznatijih političkih prezimena u istoriji američke politike, deca su Roberta F. Kenedija, državnog tužioca i senatora iz države Njujork, ubijenog u atentatu 1968. tokom kampanje za nominaciju demokrata za predsedničke izbore. Nije zgoreg podsetiti da je Robertov rođeni brat bio 35. predsednik SAD Džon Kenedi, i da je ova porodica decenijama unazad deo američkog političkog establišmenta, poznata, nažalost, i po tragedijama koje su je snalazile - poput ubistva dvojice braće. 

Robert F. Kenedi sa suprugom Etel imao je 11 dece (sin Majkl stradao je 1997). Robert Mlađi, Bobi, je njihovo treće dete, čiji su najnoviji politički potez osudile najstarija u porodici, Ketlin Kenedi Taunsend, advokat poput mlađeg brata Bobija, prva žena zamenik guvernera Merilenda i najmlađa sestra Rori, koja se bavi dokumentarnim filmom.

Rori su mediji svojevremeno nazvali "tihim Kenedijem" i ona je, na neki način, izuzetak jer nije izabrala advokatsku, političku karijeru ili posao u visokom američkom biznisu, pozicije koje zauzima većina dece Roberta F. Kenedija. I njihova deca. I deca njihove dece.

Ipak, i Rori pripada svetu gde podrška Trampu znači gotovo smrtnu osudu, iako se taj svet nominalno naziva umetničkim i slobodnim.

Sestra Ketlin, najstarije živo unuče Džozefa Kenedija i Rouz Ficdžerald Kenedi i danas "služi državi" kao savetnik za penziona pitanja Ministarstva rada, dok je njena sestra Keri, takođe advokat i predsednica organizacije za ljudska prava koja nosi ime njenog oca.

Uz blisku saradnju sa Amnesti internešenelom i rad u ovoj organizaciji, Keri Kenedi aktivno se protivila razdvajanju migrantskih porodica za koje je najodgovornijim smatrala Trampovu predsedničku administraciju. Svojevremeno je bila izvedena pred sud, zbog saobraćajne nesreće koju je izazvala 2012, a kada se sumnjalo da je vozila automobil pod dejstvom psihoaktivnih supstanci. Podršku u sudnici tada su joj dali braća i sestre, između ostalih i Bobi. 

Kortni Kenedi američki mediji svojevremeno su opisivali kao najpovučeniju u čuvenoj porodici, naglašavajući da nije išla na koledž niti sledila profesionalni put braće i sestara, već se posvetila humanitarnom radu. Njena privatnost bila je na najstrašniji način narušena kada je 2019. godine njena dvadesetdvogodišnja ćerka Saoirs pronađena mrtva u porodičnom domu, najverovatnije zbog predoziranja.

Konačno, jedini rođeni brat čije se ime našlo ispod ovog kratkog i oštrog porodičnog saopštenja, Kristofer Kenedi, u vodama je i velikog biznisa i krupne politike, kao direktor porodične investicione kompanije koja nosi ime Džozefa Kenedija, njegovog dede, ali i kao veoma aktivni član Demokratske stranke. Između ostalog, svojevremeno je prikupljao sredstva za kandidaturu Baraka Obame za Senat.  

Da ne može da računa na podršku sestara i braće, Robertu Mlađem i javnosti bilo je jasno još sredinom ove godine kada je 15 Kenedijevih podržalo Bajdena kao predsedničkog kandidata, a ne svog rođaka, kako je izvestio tada Si-Bi-Es njuz. Sestrama, sa izuzetkom Kortni, i bratu Krisu, pridružili su se tada i Maksvel, ali i najstariji brat Džozef Patrik Drugi Kenedi, bivši kongresmen. 

Na ovim porodičnim listama nema imena desetog deteta Roberta F. Kenedija i Etel, Daglasa, dugogodišnjeg novinara Foks njuza.

On je svojevremeno izneo slično mišljenje kao stariji brat Bobi, da bi ubica njihovog oca, Palestinac Sirhan Sirhan, trebalo da bude pomilovan, iako je cela porodica bila protiv toga.

Nazvavši bratovljev politički angažman u predsedničkoj kampanji 2024. "tužnim krajem tužne priče", najbliži srodnici su ga se izgleda definitivo "odrekli preko oglasa" u najbukvalnijem smislu tog izraza.

Ranije je Robert Kenedi Mlađi, advokat poput mnogih u svojoj porodici koji se bavio zaštitom životne sredine i imao vrlo turbulentan život, važio za "crnu ovcu" u porodici. Mediji su ga krstili kao "teoretičara zavere" navodeći da je neutemeljno iznosio stavove da vakcine mogu da izazovu autizam, protivio se vakcinisanju dece protiv kovida 19 i oštro kritikovao kao zastupnika krupnih interesa Entonija Faučija, Bajdenovog savetnika i lekara broj jedan američke pandemije virusa korona.

To što se, u međuvremenu, kada je pandemija prošla, otkrilo da postoje mnoge kontroverze kada je u pitanju doktor Fauči i njegovo rukovođenje pandemijom, što je zbog toga morao da odgovara i pred Kongresom, gde je priznao da su neke mere bile izmišljene, nije amnestiralo Bobija, "teoretičara zavere".

Braća i sestre, poput Keri ili Daglasa, tih godina su govorili da veoma vole svog brata, ali da ne dele njegove stavove. 

Robert Kenedi Mlađi, u međuvremenu je prešao put od "crne ovce" i čudaka u porodici do izdajnika. Ipak, nisu ga baš svi Kenedijevi napustili, kako to insistiraju mejnstrim mediji čijem "glavnom toku" pripada većinom i ova porodica.

Jedan od retkih koji je stao uz Bobija bio je Entoni Šiver, najmlađi sin sestre Džej Ef Keja Junis. 

"Svi mogu da pričaju šta hoće. Ja se jednostavno ne slažem sa njima. Mislim da je čovek prepametan, sposoban i da odlično radi. Srećan sam što sam u njegovom timu", rekao je Šiver odgovarajući na pitanje zašto je postao "porodična manjina" i podržao predsedničku kandidaturu Bobija Kenedija. 

image