Svet

Zašto Tramp nije otvorio dosije o ubistvu DžFK-a: Da su vam pokazali ono što su pokazali meni...

Ko su "oni" i šta su mu pokazali, upitao je bivši američki sudija Endru Napolitano
Zašto Tramp nije otvorio dosije o ubistvu DžFK-a: Da su vam pokazali ono što su pokazali meni...Getty © Bettmann / Contributor

Nekadašnji sudija Vrhovnog suda Nju Džersija Endru Napolitano objasnio je ekonomisti Džefriju Saksu zašto Donald Tramp nije ispunio svoje obećanje da će objaviti u javnosti izveštaje o ubistvu bivšeg američkog predsednika Džona Ficdžeralda Kenedija (DžFK).

Bio je to naš poslednji razgovor, posle dešavanja na Kapitolu 6. januara, malo pred odlazak Trampa iz Bele kuće 2021. godine. Razgovarali smo o pomilovanjima i prevremenom otpustu zatvorenika, želeo je da se konsultuje sa mnom. I ja sam ga pitao zašto ne uradi ono što je obećao, ispričao je Napolitano.

Pitao me je: "Šta? Šta sam obećao? Rekao sam mu 'Obećali ste da ćete objaviti izveštaje o ubistvu DžFK-a'."

"Rekao mi je: Sudija, da su vam pokazali ono što su pokazali meni, ni vi ih ne biste objavili", rekao je Napolitano i upitao - ko su "oni" i šta su mu pokazali.

A onda mi je rekao, nastavio je Napolitano, "'sudija, jednog dana kada budemo razgovarali telefonom', onda je povisio glas, 'i kada taj razgovor ne bude slušalo 15 osoba', vratio se normalnom tonu - 'tada ću vam reći'"...

Ubrzo se na Iksu oglasio i demokratski predsednički Robert Kenedi Mlađi, koji je više puta optužio CIA za ubistvo svog strica.

"Šta je sa ovim epohalnim događajem u američkoj istoriji toliko šokantan da ne veruju da američka javnost zna za njega? Biću najtransparentniji predsednik koga je ova zemlja ikada videla. Zaslužujemo da znamo istinu", naveo je on.

image