Svet

Nova teorija o atentatu na Kenedija: Oglasio se svedok nakon 60 godina

Landisov iskaz ukazuje na mogućnost da je postojalo više od jednog naoružanog napadača
Nova teorija o atentatu na Kenedija: Oglasio se svedok nakon 60 godinaGetty © Photo by Mark Wilson/Getty Images

Nekadašnji obaveštajac Pol Landis, koji je bio zadužen da štiti bivšu prvu damu SAD Džeki Kenedi, i nalazio se nadomak Džona F. Kenedija kada je ubijen u Dalasu, izrazio je sumnju u nalaze Vorenove komisije u vezi s atentatom na predsednika Amerike.

U nedavnom intervjuu "Njujork tajmsu" bacio je sumnju na izveštaj o "magičnom metku" koji je prošao kroz Kenedijevo telo pre nego što je pogodio tadašnjeg guvernera Teksasa Džona Konalija Mlađeg, i tako doprineo brojnim teorijama koje osporavaju zvanični izveštaj američke vlade i CIA da je za smrt tadašnjeg predsednika odgovoran jedan napadač, Li Harvi Osvald.

Naime, Landis tvrdi da je čuo više pucnjeva dok se nalazio iza limuzine u kojoj je bio predsednik kada je pogođen u glavu. Nakon atentata je sa zadnjeg sedišta tog vozila pokupio gotovo sasvim očuvan metak.  

Bivši obaveštajac je poneo metak u bolnicu u koju je odveden Kenedi, jer je verovao da bi neko mogao da ga otuđi.

U intervjuu je sugerisao da su istražitelji verovali da je "magični metak" pogodio i bivšeg predsednika i guvernera Teksasa jer su ga pronašli na nosilima na kojima je ležao Konali, dok se u stvari radilo o metku koji je Landis naknadno doneo i tu ga i ostavio.

Dodao je i da ne veruje da je taj metak pogodio Kenedija u leđa i potom izašao napolje, te pao na pod limuzine.

"Taj metak je bio važan dokaz i nisam želeo da se zagubi, zato sam ga uzeo", izjavio je Landis.

Otkrio je i da nakon atentata nije bilo nikog da obezbedi mesto ubistva, jer su se svi agenti bavili predsednikom.

Da je u zaključku Vorenove komisije navedena pogrešna lokacija pronalaska metka shvatio je tek 2014. i od tada se konsultovao s nekoliko zvaničnika koji su se ograđivali činjenicom da je Landis pre više decenija podneo izveštaje u kojima je pominjao samo višestruku pucnjavu, ali ne i metak koji je doneo u bolnicu.

Objašnjavajući zašto se nije s ovim u vezi oglasio 60 godina, bivši agent je rekao da nije želeo da govori o tome, uplašio se, preispitivao se da li je uradio nešto loše, napustio je službu nekoliko godina posle atentata.

Landisov iskaz ukazuje na mogućnost da je postojalo više od jednog naoružanog napadača jer, ako "magični metak" nije pogodio i Kenedija i Konalija, teorija jednog metka je pogrešna, a to pak ide u prilog zaključku FBI-ja da Osvald nije imao dovoljno vremena da puca zaredom – da pogodi guvernera nakon što je već pogodio Kenedija.

image