Svet

Švajcarska proteruje kosovskog Albanca koji je pretukao Srbina

Nakon što je pokrenuta istraga o incidentu, ovaj albanski mladić je osumnjičen i za niz drugih krivičnih dela uključujući pretnje službeniku obezbeđenja, izbegavanje policijske kontrole i fizičko nasilje
Švajcarska proteruje kosovskog Albanca koji je pretukao SrbinaGetty © Stefan Huwiler

Savezni sud Švajcarske odobrio je danas žalbu javnog tužilaštva u Cirihu da se iz zemlje, u trajanju od pet godina, protera kosovski Albanac koji je teško pretukao jednog Srbina 2020. godine, prenosi "Telegrafi".

Ovaj dvadesetogodišnji mladić koji je odrastao u Švajcarskoj proglašen je krivim za teški oblik nasilja.

Incident se dogodio u avgustu 2020. godine dok je ovaj Albanac bio na uslovnoj slobodi zbog prethodno izrečene kazne. On je oštećenog Srbina prvo oborio na zemlju, a zatim ga tri puta udario nogom u glavu nanevši mu teške telesne povrede.

Nakon što je pokrenuta istraga o incidentu, ovaj albanski mladić je osumnjičen i za niz drugih krivičnih dela uključujući pretnje službeniku obezbeđenja, izbegavanje policijske kontrole i fizičko nasilje.

Viši kantonalni sud mladića je prvobitno osudio na 32 meseca zatvora poluotvorenog tipa, a zatim ga je osudio i na uslovnu i novčanu kaznu.

Presudom Vrhovnog suda Švajcarske ovaj Albanac nije proteran iz Švajcarske, ali će odluka Saveznog suda to promeniti. Savezni sud je odluku o deportaciji obrazložio time da javni interes nadmašuje lične interese optuženog, ističući da njegovo nasilje predstavlja opasnost po društvo.

U Saveznom sudu ističu da počinjena krivična dela i ona nakon otvaranja istrage pokazuju da postoji veliki rizik da će on ponoviti krivična dela.

Ovaj Albanac je u Švajcarsku stigao sa godinu i po dana. Kako prenose mediji odustao je od dva pripravnička posla, a kratko vreme je radio u firmi svog oca.  Navodi se i da ovaj mladić nije ekonomski integrisan u švajcarski sistem, odnosno da nije uspeo da nađe stalni posao pokazujući da nema volju da promeni svoj položaj.

image