Svet

Usred pojačanih tenzija: Amerika rasporedila nosače aviona na Bliskom istoku

Pentagon je prvobitno rasporedio nosač aviona "Abraham Linkoln" u regionu Bliskog istoka sa planom da zameni nosač aviona "Teodor Ruzvelt"
Usred pojačanih tenzija: Amerika rasporedila nosače aviona na Bliskom istoku© Tanjug/Seaman Ryan Holloway/U.S. Navy, via AP

Ministar odbrane SAD Lojd Ostin naredio je prisustvo dve američke udarne grupe nosača aviona na Bliskom istoku, saopštio je Pentagon.

Saopštenje je usledilo nakon telefonskog razgovora Ostina i izraelskog ministra odbrane Joava Galanta, preneo je Rojters.

Pentagon je prvobitno rasporedio nosač aviona "Abraham Linkoln" u regionu Bliskog istoka sa planom da zameni nosač aviona "Teodor Ruzvelt".

Izrael je pokrenuo vazdušne napade širom južnog Libana rano u nedelju u, kako su ga nazvali, preventivnom udaru na Hezbolah.

Napad je pokrenut nakon što je militantna grupa navela da je lansirala oko 230 raketa i dronova da osveti ubistvo jednog od svojih najviših komandanata komandata Hezbolaha Fuada Šukra 30. jula u Bejrutu.

Sisi upozorio američkog generala

Načelnik Združenog generalštaba Oružanih snaga SAD general Čarls Braun stigao je juče u Izrael, nekoliko sati posle velikih prekograničnih sukoba između Izraela i libanske militantne grupe Hezbolah, gde je planirano da se sastane sa visokim izraelskim vojnim zvaničnicima.

Tim povodom, egipatski predsednik Abdel Fatah El Sisi upozorio je visokog američkog generala tokom sastanka u nedelju na opasnosti od velikog sukoba u Libanu.

Egipatski lider je rekao rekao Braunu da međunarodna zajednica treba da "uloži sve napore i pojača pritiske kako bi smirila tenzije i zaustavila stanje eskalacije koje ugrožava bezbednost i stabilnost celog regiona", navodi se u saopštenju njegovog kabineta.

Sisi je u tom pogledu upozorio na opasnosti otvaranja novog fronta u Libanu i naglašavajući potrebu da se "očuva stabilnost i suverenitet Libana", dodaje se u saopštenju.

Braun tokom posete, u kojoj se sastao i sa ministrom odbrane i načelnikom odbrane zemlje, nije davao izjave za medije, osim pre dolaska u region u subotu, rekao je za Rojters da mu je cilj da razgovara o načinima da se izbegne bilo kakva nova eskalacija sukoba koja bi mogla da preraste u širi sukob.

image