Svet

Ko je pritiskao Zakerberga: Meta cenzurisala sadržaj na Fejsbuku po nalogu Bajdenove administracije

Izvršni direktor kompanije "Meta" poručio je da žali što se nije opirao pritiscima Bele kuće tokom pandemije
Ko je pritiskao Zakerberga: Meta cenzurisala sadržaj na Fejsbuku po nalogu Bajdenove administracijeGetty © Tom Williams / Contributor

Direktor kompanije "Meta" Mark Zakerberg poručio je da žali što se povinovao pritisku Bajdenove administracije da cenzuriše sadržaj, ocenivši da je to bilo "pogrešno" i obećavši da će se boriti ako se slična inicijativa ponovi.

Izvršni direktor "Mete" izneo je svoje žalopojke u pismu Odboru za pravosuđe Predstavničkog doma kao odgovor na njihovu istragu o moderiranju sadržaja na onlajn platformama.

Zakerberg je detaljno opisao kako su visoki zvaničnici Bajdenove administracije tražili od kompanije da cenzuriše određene postove o kovidu, čak i ako su bili satirični.

"Verujem da je pritisak vlade bio pogrešan i žalim što nismo bili otvoreniji o tome", napisao je Zakerberg. "Čvrsto osećam da ne bi trebalo da kompromitujemo svoje standarde sadržaja zbog pritiska bilo koje administracije u bilo kom smeru - i spremni smo da se usprotivimo tome ako se ovako nešto ponovi."

Zakerberg je takođe izrazio žaljenje što je u suštini sakrio sadržaj u vezi sa izveštavanjem "Njujork posta" o Hanteru Bajdenu uoči izbora 2020. za koji je FBI tvrdio da su "ruske dezinformacije".

"Od tada je jasno utvrđeno da izveštaj nije bio ruska dezinformacija, a iz ove perspektive, nije trebalo da ugušimo priču", naveo je on.

Bela kuća je izdala saopštenje u kojem brani pristup administracije informacijama o kovidu.

"Naš stav je bio jasan i dosledan: verujemo da tehnološke kompanije i drugi privatni akteri treba da uzmu u obzir efekte koje njihove akcije imaju na američki narod, dok donose nezavisne odluke o informacijama koje iznose", poručili su iz Bele kuće.

Zakerbergovo pismo stiglo je u Kongres u trenutku kada su francuske vlasti uhapsile osnivača Telegrama Pavela Durova i optužile ga za čitav niz krivičnih dela.

U Vašingtonu, navodi "Politiko" već godinama cveta debata o ulozi kompanija društvenih medija u suzbijanju sadržaja koji je naklonjen "konzervativcima".

Kada je Ilon Musk kupio Tviter (sada Iks) krajem 2022. godine, pretvarajući platformu u utočište za slobodu govora, Zakerberg je postao omiljena meta republikanaca, objašnjava portal.

Zakerberg je takođe najavio da ove godine neće finansirati američke izbore, poručivši da iako je bio "nepristrasan", mnogi njegove "doprinose" tumače kao naklonost ka jednoj političkoj opciji (demokratama).

image