Svet

Fejsbuk protiv istine: Kako je Zakerberg objavio rat Simoru Heršu

Korisnici ove društvene mreže koji žele da podele tekst o terorističkom napadu na Severni tok biće preusmereni na članak medija povezanog s vladom Norveške koji nudi "dodatna objašnjenja"
Fejsbuk protiv istine: Kako je Zakerberg objavio rat Simoru Heršuwww.globallookpress.com © IMAGO/R. Rebmann

Da je istina najveći neprijatelj zapadnih vlada, kao i društvenih mreža koje su pod njihovom kontrolom, potvrđuje i činjenica da Fejsbuk, na sve moguće načine, suzbija vidljivost bombastičnog otkrića Simora Herša o tome da su SAD krivac za napad na Severni tok koji se odigrao uz podršku Norveške.

Njihova logika je jasna. Činjenice koje im ne idu na ruku, a već su isplivale, treba učiniti što manje vidljivim.

Tako ova društvena mreža, poput Tvitera svojevremeno, u službi svojih gospodara, korisnicima maksimalno otežava da pročitaju saznanja Pulicerom ovekovečenog novinara.

"Korisnici Fejsbuka koji pokušaju da podele Heršovu priču dobijaju sledeću poruku: 'Pre nego što podelite ovaj sadržaj, možda biste želeli da znate da postoje dodatna izveštavanja od Faktiska. Stranicama i veb-sajtovima koji kontinuirano objavljuju ili dele lažne vesti ukupna distribucija sadržaja biće smanjena i ograničena na druge načine", navodi "Čajna dejli".

"Borci" za istinu nude i link do teksta na norveškoj veb stranici "Faktisk.no", koja je nastala u saradnji sa državnom radiodifuznom kompanijom, pa se australijska novinarka Kejtlin Džonston s pravom pita kako se kompanija za "proveru činjenica" koja posluje u saradnji sa norveškim državnim medijima može smatrati "nezavisnom" dok analizira tekst koji eksplicitno optužuje vladu Norveške za izuzetno teške zločine.

"Bez obzira da li mislite da su Heršove tvrdnje validne ili ne, njegovo izveštavanje je neosporno deo priče o sabotaži Severnog toka i samo po sebi je vredno vesti. A najveća svetska platforma društvenih medija direktno se meša u njihovu distribuciju", navela je novinarka.

I Majkl Šelenberger, autor članka na "Sabstaku", piše da platforma Marka Zakerberga zauzima stranu, umesto da dozvoli korisnicima da sami odluče.

"I umesto da objašnjava, Fejsbuk čitaoce šalje na članak na norveškom. Drugim rečima, Fejsbuk je odlučio da je norveški novinar u pravu, a Herš u krivu. A možda Herš i nije u pravu, a norveški novinar jeste. Ali, u svakom slučaju, ne bi trebalo da bude na Fejsbuku da odlučuje. To je debata koja bi trebalo da se odvija bez intervencije Fejsbuka" zaključio je Šeleberger,

On je dodao i da je "nakon Bajdenovog 'Samita za demokratiju' prošlog meseca, Fejsbuk pristao da cenzuriše 'lažne narative' koji bi 'oslabili našu podršku Ukrajini'".

Prvobitno, Heršov članak bio je obeležen oznakom "lažne informacije, proverene od strane nezavisnih faktčekera", dok je trenutno na ovoj platformi notiran kao "delimično lažna informacija".

Stručni saradnik časopisa "Jakobin" Branko Marčetić skrenuo je međutim, pažnju da su slična "upozorenja" izostala kod drugih tekstova- uključujući "Njujork tajmsov" u kome se tvrdi da je za uništenje Severnog toka kriva "proukrajinska grupa", kao i one gde se optužuje Rusija.

"To je uprkos činjenici da su takve optužbe u suprotnosti sa sada zvaničnim narativom proukrajinske grupe, i uprkos tome da i zapadni zvaničnici sada otvoreno sumnjaju da je Rusija napala sopstveni gasovod", napisao je Marčetić.

image