Svet

Smit uzvraća udarac: Specijalni tužilac oživljava slučaj protiv Trampa

Nakon što je sudija Kejlin Kenon donela odluku o njegovom nezakonitom imenovanju, Smit koji je ranije nadgledao procesuiranje ratnih zločina u Hagu, podneo je žalbu i traži poništavanje odluke
Smit uzvraća udarac: Specijalni tužilac oživljava slučaj protiv Trampa© Alex Wong/Getty Images

Specijalni tužilac Džek Smit tražio je od žalbenog suda da poništi odluku američkog okružnog sudije Kejlin Kenon da odbaci slučaj protiv Donalda Trampa, što je prvi korak u dugotrajnom procesu oživljavanja ovog slučaja protiv republikanskog predsedničkog kandidata.

Kenonova je, naime, prošlog meseca donela odluku kojom je postavljanje Smita za specijalnog tužioca proglasila neustavnim što je efektivno zaustavilo jedan od dva savezna slučaja protiv Trampa. Bivši predsednik se u ovom slučaju suočio sa 40 optužbi, a krivili su ga da je neadekvatno rukovao poverljivim dokumentima na svom imanju Mar-a-Lago na Floridi.

Smit je u žalbi istakao da je Kenonova ignorisala decenije presedana kada je donela svoju "zapanjujuću odluku da odbaci celu optužnicu", zaključivši da je njegovo imenovanje nelegitimno i da ima previše moći za nekoga čije postavljenje nije potvrdio Senat.

Nejasno je koliko dugo će žalbenom sudu biti potrebno da donese odluku o slučaju, ali čak i ako poništi odluku Kenonove i vrati tužioca, malo je verovatno da bi do suđenja moglo doći pre novembarskih predsedničkih izbora. Ako Tramp pobedi, mogao bi da imenuje državnog tužioca koji bi imao ovlašćenje da u potpunosti odbaci slučaj, navodi "Njuzvik".

Ako sudije, međutim, na kraju zaključe da Kenonova nije bila u pravu i da je Smit zakonito imenovan, on bi mogao da nastavi sa gonjenjem Trampa na Floridi, javlja "Vašington post".

Odluka sudije Kenon, inače je obavezujuća samo u okrugu Južne Floride i ne utiče na Smitovo odvojeno krivično gonjenje Trampa u Vašingtonu po optužbama za mešanje u izbore. Taj slučaj je na čekanju od prošle godine i mogao bi biti značajno sužen odlukom Vrhovnog suda da bivši predsednici imaju širok kriminalni imunitet za službene radnje.

"Dok idemo ka ujedinjenju naše nacije, ne samo da treba da bude potvrđeno odbacivanje protivzakonite optužnice na Floridi, već treba odbaciti i svaki drugi lov na veštice. Demokratsko ministarstvo pravde je koordinisalo sve ove političke napade, koji su zavera o mešanju u izbore protiv političkog protivnika Kamale, predsednika Tramp", napisao je Trampov portparol Stiven Čung.

image