Svet

Hanter Bajden proglašen krivim po tri tačke optužnice, oglasio se predsednik SAD

Poruke preuzete sa Hanterovog mobilnog telefona potkopale su argument odbrane da on nije konzumirao drogu u periodu pre i posle kupovine oružja
Hanter Bajden proglašen krivim po tri tačke optužnice, oglasio se predsednik SAD© Tanjug/AP Photo/Matt Slocum

Hanter Bajden proglašen je krivim po tri tačke optužnice zbog ilegalnog posedovanja oružja.

Presuda porote, doneta nakon oko tri sata većanja, usledila je posle jednonedeljnog suđenja u rodnom gradu porodice Bajden Vilmingtonu, u Delaveru, tokom kog su svedoci, među kojima je bilo i njegovih bliskih rođaka, iznosili detalje o njegovim problemima sa zavisnošću.

To je usledilo nakon odluke Hantera Bajdena, najstarijeg živog sina američkog predsednika Džozefa Bajdena, da ne svedoči u svoju odbranu, prenosi "Gardijan".

On je optužen je da je dao dve lažne izjave prilikom popunjavanja formulara za kupovinu revolvera "kolt" u oktobru 2018. godine: prvo tako što je neistinito izjavio da nije zavisnik od droge niti da je koristio drogu, a zatim je izjavio da je ta izjava tačna.

U trećoj optužbi se navodi da je on tada ilegalno posedovao oružje 11 dana, pre nego što ga je njegova snaja, a i potom ljubavnica, Hali Bajden, u panici bacila u kantu za smeće.

Hanterov glavni advokat Abi Louel je tvrdio da tužilaštvo nije pružilo dokaze da je njegov klijent koristio krek kokain mesec dana pre nego što je kupio pištolj.

Branilac je takođe tvrdio da Hantera u tom periodu niko nije video da koristi drogu. Sin američkog predsednika je u memoarima priznao da je da je bio zavisnik od kreka pre nego što je otišao na rehabilitaciju.

Ali poruke preuzete sa Hanterovog mobilnog telefona potkopale su argument da on nije konzumirao drogu u periodu pre i posle kupovine oružja.

Dan nakon što je kupio pištolj, poslao je poruku Hali Bajden u kojoj je rekao da se sastaje sa poznatim dilerom droge po imenu Muki. Zatim je dan kasnije u drugoj poruci otkrio da je spavao na automobilu i ​​pušio krek.

Njegova ćerka Naomi Bajden Nil – svedočeći u njegovu odbranu – rekla je sudu da je njen otac delovao trezveno nedeljama pre kupovine oružja. Ali tužilaštvo je otkrilo još poruka koje otkrivaju da njih dvoje nisu bili u dobrim odnosima.

Tužilac Leo Vajz je saopštio i da je jedna SMS poruka Hantera Bajdena pokazala da je on pokušao da kupi narkotike pre i posle kupovine oružja.

Hanterova bivša devojka Zoi Kestan je na sudu rekla da je on često podizao novac kako bi kupovao drogu.

Ona je rekla i da je on pušio ono za šta je ona pretpostavila da je krek "svakih 20 minuta ili tako nešto" i da ga je viđala kako puši nekoliko dana u Malibuu u Kaliforniji u septembru 2018, mesec dana pre nego što je kupio pištolj.

Predsednik SAD i Hanterov otac Džozef Bajden oglasio se nakon presude, navodeći da će "prihvatiti ishod slučaja i nastaviće da poštuje sudski proces dok Hanter bude razmatrao žalbu".

"Kao što sam rekao prošle nedelje, ja sam predsednik, ali sam i tata. Džil i ja volimo našeg sina, i tako smo ponosni na čoveka koji je on danas", rekao je on, dodajući da će Džil i on "uvek biti tu za Hantera i ostatak naše porodice. Ništa to nikada neće promeniti".

image