Svet

Tramp najavio osnivanje nacionalne svemirske garde: Zaštitićemo SAD "gvozdenom kupolom"?

Republikanac se pohvalio osnivanjem Svemirskih snaga
Tramp najavio osnivanje nacionalne svemirske garde: Zaštitićemo SAD "gvozdenom kupolom"?© Tanjug/AP Photo/Paul Sancya

Bivši američki predsednik Tramp, obećao je da će, ukoliko pobedi na novembarskim izborima, stvoriti nacionalnu gardu Svemirskih snaga, i SAD zaštititi "gvozdenom kupolom".

Republikanac se, govoreći u ponedeljak na konferenciji Nacionalne garde na američkoj konferenciji u Detroitu, pohvalio time što je za vreme prvog mandata stvorio Svemirske snage, koje danas predstavljaju šestu granu američke vojske a osnovane su 2019. godine kako bi američku imovinu u svemiru zaštitile od rusko-kineske pretnje.

"Jedno od dostignuća mog prvog mandata na koja sam najponosniji bilo je stvaranje Svemirskih snaga, prvog novog roda oružanih snaga u više od 70 godina; to je velika stvar. Sada kada su Svemirske snage pokrenute i rade, došlo je vreme da se stvori svemirska nacionalna garda kao primarna borbena rezerva američkih svemirskih snaga", rekao je Tramp, najavaljujući osnivanje Svemirske nacionalne garde.

Tramp je ovo najavio mesecima nakon što je Bajdenova administracija predložila uključivanje pripadnika Nacionalne garde vazduhoplovstva u Svemirske snage. Ministarstvo odbrane je, naime, u martu zatražilo od Kongresa da poništi postojeći zakon koji zahteva od guvernera da odobre promene u jedinicama Nacionalne garde kako bi se stotinama pripadnika omogućilo da pređu u Svemirske snage.

Predlog, koji bi uticao na oko 1.000 pripadnika Nacionalne garde vazduhoplovstva, izazvao je oštre kritike gotovo svih američkih guvernera i desetina poslanika. Zbog takvog neslaganja, rešenje nije doneto.

Bivši predsednik je zatim obećao da će izgraditi protivraketni sistem sličan izraelskom sistemu protivvazdušne odbrane "gvozdena kupola", koji je sposoban da presreće rakete kratkog dometa.

"I mi ćemo izgraditi veliku 'gvozdenu kupolu' oko naše zemlje, za odbranu od raketa. Znate, bivši predsednik Ronald Regan je ovo želeo pre mnogo godina, ali u tom trenutku nismo imali tehnologiju. Ali sada imamo tehnologiju", rekao je Tramp, a prenosi "Hil".

image