Svet

Dežurni krivci: Uzbuna u NATO bazi u Nemačkoj podignuta zbog "ruskih sabotera"

Nemački bezbednosni izvori tvrde da je Moskva planirala da dronovima napadne aerodrom, koji nadgleda istočno krilo NATO-a
Dežurni krivci: Uzbuna u NATO bazi u Nemačkoj podignuta zbog "ruskih sabotera"© picture alliance / Contributor

Vazdušna baza NATO-a Gajlenkirhen podigla je prošle sedmice nivo bezbednosti nakon upozorenja obaveštajnih službi da Moskva priprema diverzantske akcije, prenosi nemačka agencija dpa pozivajući se bezbednosne izvore.

Jedna strana obaveštajna služba dala je "ozbiljne indikacije" da Rusi pripremaju sabotažu i da bazu napadnu dronovima, preneo je nemački "Tagešpigl". To je dovelo do toga da je baza Alijanse u Severnoj Rajni-Vestfaliji podigla stepen bezbednosti na drugi najviši nivo.

Oko 1.600 ljudi radi na aerodromu, gde se nalaze specijalne letelice koje se trenutno koriste prvenstveno za nadgledanje vazdušnog prostora u istočnom delu NATO-a, rekao je portparol NATO-a. Radar baze je u stanju da locira i identifikuje druge avione na dometu većem od 400 kilometara.

Podizanje nivoa uzbune usledilo je nakon niza nedavnih pretnji sabotažom u Nemačkoj. Pre dve nedelje, baza Gajlenkirhen i još jedna vojna baza u blizini aerodroma u Kelnu bile su privremeno zatvorene pošto su vlasti istraživale moguću sabotažu snabdevanja vodom. Vazdušna baza Keln-Van je glavno transportno čvorište za ukrajinske vojnike obučene u Nemačkoj.

Ranije, u junu, izgorela je fabriku metala koja pripada odbrambenom preduzeću "Diel" u Berlinu. Zapadni bezbednosni zvaničnici optužili su, opet, Rusiju.

image