Svet

Karlson i RFK Mlađi posle hapšenja Durova: U Evropi više ne postoji sloboda govora

Hapšenje Durova ima sva obeležja diktature, ocenio je američki novinar
Karlson i RFK Mlađi posle hapšenja Durova: U Evropi više ne postoji sloboda govoraGetty © Leon Neal / Staff

Hapšenje generalnog direktora Telegrama Pavela Durova u Francuskoj uz podršku američke administracije, nosi "obeležje diktature", rekao je američki novinar Taker Karlson.

Durov je uhapšen u Parizu prošle nedelje u okviru istrage sajber kriminala i optužen za čitav niz nezakonitih aktivnosti na njegovoj platformi. Vredi pomenuti da Telegram odbija da deli korisničke podatke sa obaveštajnim agencijama.

U razgovoru sa Karlsonom, Robert F. Kenedi Mlađi, koji je nedavno suspendovao svoju predsedničku kampanju u korist Donalda Trampa, rekao je da bi Prvi amandman američkog ustava - koji garantuje slobodu izražavanja - trebalo da štiti i "dezinformacije" kao i informacije "koje niko ne želi da čuje".

Karlson je odgovorio da administracija američkog predsednika Džoa Bajdena trenutno sve što kritikuje "posao koji obavljaju" smatra dezinformacijom.

"Imajući to na umu, vidite da Bajdenova administracija ohrabruje Francusku da uhapsi vlasnika i osnivača Telegrama, Pavela Durova, koji se trenutno nalazi u francuskom zatvoru", rekao je Karlson i dodao: "to je obeležje diktature".

"Izgubili smo Evropu", odgovorio je Kenedi. "Evropa sada nema slobodu govora".

On je potom uporedio Durova i vlasnika Iksa Ilona Maska i kritikovao Demokratsku stranku zbog nedostatka stvarnih demokratskih vrednosti.

"Ilon Mask bi trebalo da bude heroj Demokratske stranke", rekao je Kenedi. "On je zapravo bio jedini koji je dozvolio slobodu govora na svojoj platformi, a sada je postao negativac zbog toga."

Najviša ruska zvaničnica za ljudska prava Tatjana Moskalkova rekla je da je hapšenje Durova udarac slobodi govora, tvrdeći da je to "pokušaj da se ugasi Telegram, platforma na kojoj možete pronaći istinu o svetskim poslovima".

U zvaničnoj izjavi Telegrama o hapšenju njegovog izvršnog direktora navedeno je da platforma radi u skladu sa zakonima EU i da su njene politike moderiranja sadržaja u skladu sa industrijskim standardima.

image