Svet

Francuski nastavnici u strahu, plaše se da slobodno govore o religiji

Nastavnici se "samocenzurišu" zbog mogućeg odgovora učenika i izbegavaju teme koje bi mogle da prerastu u svađe ili čak proteste, pokazuje istraživanje "Ifopa"
Francuski nastavnici u strahu, plaše se da slobodno govore o religiji© Keystone Press Agency/Elko Hirsch

Više od polovine nastavnika u Francuskoj praktikuje autocenzuru prilikom razgovora o sekularizmu, kako bi izbegli moguće negativne reakcije i proteste, piše "Si njuz".

Anketa koju je sprovela agencija "Ifop" otkrila je da čak 52 odsto nastavnika nije govorila slobodno o sekularizmu, u petak 9. decembra, prilikom obeležavanja godišnjice Zakona o sekularizmu iz 1905. godine. 

Istraživanje pokazuje da se nastavnici "samocenzurišu" zbog mogućeg odgovora učenika i izbegavaju teme koje bi mogle da prerastu u svađe ili čak proteste, s obzirom na činjenicu da je broj verskih protesta u Francuskoj u porastu od 2020. godine.

Rezultati ispitivanja javnog mnjenja objavljeni su samo dve godine nakon ubistva učitelja Semjuela Petija kome je radikalni islamski izbeglica iz Čečenije odrubio glavu u oktobru 2020. godine nasred ulice u predgrađu Pariza. 

Peti je ubijen nakon časa o pitanju slobode izražavanja na kom su, između ostalog, prikazane karikature islamskog proroka Muhameda, a tek kasnije je otkriveno da je učenica, koja je vodila kampanju na društvenim mrežama protiv Petija i komunicirala sa njegovim ubicom, lagala o tome da je prisustvovala času.

Istraživanje agencije "Ifop" pokazuje i da 77 odsto nastavnika smatra da, i pored ubistva Petija, francusko ministarstvo obrazovanja nije ništa naučilo o problemima vezanim za religiju u školama širom Francuske.

U školama u takozvanim "prioritetnim zonama", koje se često nalaze u ugroženim područjima, 80 odsto nastavnika je prijavilo najmanje jedan problem zbog verskih simbola u učionici od 2004. godine, a u poslednje dve godine 63 odsto njih je prijavilo slične probleme. 

image