Svet

"Morning konsalt": Veliko nezadovoljstvo građana u zapadnim državama

Jedna od najgorih situacija zabeležena u Velikoj Britaniji, pokazuje istraživanje američke agencije
"Morning konsalt": Veliko nezadovoljstvo građana u zapadnim državamawww.globallookpress.com © Vincent Isore

Sve više građana zapadnih zemalja smatra da njihove države nisu na dobrom putu, pokazuje istraživanje agencije "Morning konsalt".

Sa druge strane, iako je vladajuća Demokratska partija ostvarila neočekivano dobar rezultat na međuizborima, čak 72 odsto građana Sjedinjenih Američkih Država smatra da zemlja ne ide u dobrom smeru.

Još je gora situacija u Ujedinjenom Kraljevstvu, gde 81 odsto ispitanih građana nije zadovoljno situacijom u zemlji. Pretpostavlja se da je takvo raspoloženje posledica velike ekonomske, ali i političke krize koja je potresla Britance. 

Boris Džonson je bio primoran da podnese ostavku na mesto premijera nakon skandala otkrivenih u aferi "partigejt", nakon čega je na njegovo mesto došla Liz Tras koja je na čelu britanske vlade bila od 6. septembra do 25. oktobra, čime je postala britanska premijerka sa najkraćim mandatom. 

Brojni analitičari, međutim, navode da je za tako kratko vreme u potpunosti uspela da upropasti ekonomiju zemlje koja je već ionako bila nestabilna.

U oktobru ju je zamenio partijski kolega Riši Sunak koji je najavio reforme, ali da bi građani osetili njihov efekat, potrebno je određeno vreme.

Ni u Italiji situacija nije idilična. Oko 60 odsto Italijana smatra da je zemlja na pogrešnom putu, što je, takođe, posledica krize, ali i političkog previranja koje je okončano septembarskim izborima na kojima je pobedu odnela desničarska koalicija uz vođstvo Đorđe Meloni, koja je kasnije postala i prva žena na mestu premijera u Italiji.

Nešto više Nemaca, oko 70 odsto njih, nije zadovoljno putem kojim se Nemačka kreće. Reč je o najvećoj ekonomiji Evropi i ujedno zemlji koja je imala najrazvijenije ekonomske odnose sa Rusijom, koji su velikim delom prekinuti usled rata u Ukrajini i sankcija koje je Evropska unija uvela Moskvi.

U oktobru, Nemačka je zabeležila inflaciju od 10,4 odsto, preti joj nestašica nafte, a svaku desetu kompaniju čeka bankrot, izvestili su ranije nemački mediji.

Slična situacija je i u Francuskoj u kojoj 76 odsto nije zadovoljno dešavanjima u državi. Usled energetske i ekonomske krize, u toj zemlji su održani masovni protesti koji traju već mesecima, a za zimu se najavljuju restrikcije u snabdevanju strujom.

U istraživanju postoje samo četiri izuzetka, a to su Švajcarska, Indija, Australija i Meksiko u kojima je većina građana zadovoljna putem kojim se kreće njihova država.

image