Ekonomija

Najveća godišnja inflacija u Velikoj Britaniji u poslednje četiri decenije

Rast cena hrane je najveći u poslednjih 45 godina, a najviše su poskupeli mleko i sir, navodi britanski javni servis
Najveća godišnja inflacija u Velikoj Britaniji u poslednje četiri decenije© Keystone Press AgencyMark Thomas

Godišnja stopa inflacije u Velikoj Britaniji dostigla je novi rekord u oktobru, s obzirom na to da su cene porasle za 11,1 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine.

Reč je o najvećoj godišnjoj inflaciji od oktobra 1981. godine, naveli su iz Nacionalnog zavoda za statistiku.

Rast cena hrane je najveći u poslednjih 45 godina, a najviše su poskupeli mleko i sir, navodi Bi-Bi-Si i dodaje da će situacija ostati teška i u narednim mesecima.

Britanski javni servis upozorava da mnogi građani nemaju nikakvu ušteđevinu u svojim budžetima jer rast plata ne može da isprati rast cena.

"Ove poteškoće neće nestati u skorije vreme i verovatno je da će podrška za najteže pogođene morati da se nastavi i u narednih nekoliko meseci", poručila je Džoana Elson iz jedne humanitarne organizacije.

Glavni ekonomista u britanskom zavodu za statistiku Grant Ficner naveo je da je inflacija dostigla novi rekord, uprkos uvođenju dovogodišnjeg "zamrzavanja" računa koje znači da prosečni troškovi domaćinstva za grejanje i struju neće biti veći od 2.500 funti godišnje.

"Tokom ove godine, cene gasa su porasle za skoro 130 odsto, dok je cena struje porasla za oko 66 odsto", rekao je Ficner i dodao da povećanje cena niza prehrambenih proizvoda, takođe, podstiče inflaciju.

Ranije je list "Independent" izvestio da su narodne kuhinje u Britaniji "pred tačkom pucanja" usled sve dublje ekonomske krize.

Naime, u poslednjih šest meseci za pomoć u vidu besplatnog obroka njima se javilo čak 320.000 ljudi, što je rast za oko 40 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Prvi put, potrebe građana za hranom veće su od donacija, pa su iz narodnih kuhinja upozorili da će ova zima biti najteža do sada, naveo je britanski list.

image
Parada pobede u Moskvi uživo na RT Balkan
banner