Svet

"Independent": U Britaniji sve više gladnih

Gotovo dva miliona dece dobija besplatne obroke u školama, što je više od trećine od ukupnog broja školaraca
"Independent": U Britaniji sve više gladnihwww.globallookpress.com © Robert B. Fishman via www.imago-/www.imago-images.de

Lovri Vilijams koja stanuje u blizini Blekpula redovna je korisnica narodnih kuhinja u Britaniji i teško se bori da preživi još od kako joj je pre pet godina propala privatna firma, prenosi "Independent".

"Mesec dana do Božića ja sam bez novca. Ne živimo. Bukvalno smo slomljeni svaki dan. Riši Sunak nikada neće saznati kako je to kad staviš ruku u džep i ne možeš da nađeš 10 funti (130 dinara)", kaže ona.

Lovri je međutim "vrh ledenog brega", jer takvih kao ona u Velikoj Britaniji je sve više.

Vodeća dobrotvorna organizacija "Trasel trast" upozorava tako da su narodne kuhinje ovih dana na "tački pucanja" zbog "cunamija potrebe" izazvanog krizom troškova života.

U poslednjih šest meseci za pomoć u vidu besplatnog obroka njima se javilo čak 320.000 ljudi što je rast za oko 40 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

Prvi put potrebe naroda za hranom veće su nego donacije, pa narodne kuhinje poručuju da će ova zima biti najteža do sada.

Koliko je gladnih u Britaniji svedoči i podatak da je broj dece prijavljene za besplatne školske obroke skočio na gotovo dva miliona.

"Najveći broj dece do sada dobija besplatne školske obroke. Njih je oko 1,9 miliona, a to je više od trećine od ukupnog broja dece", rekla je britanska ministarka obrazovanja Džilijan Kigan.

Laburisti zbog toga vladajuće konzervativce optužuju da su "nestali u akciji" jer sve je više radnika sa punim radnim vremenom muči da priušti hranu.

"Sve je skuplje, posebno kad je reč o kupovini hrane, pelena, mleka za bebe", kaže jedna samohrana majka troje dece koja takođe preživljava uz pomoć narodne kuhinje.

Situacija je toliko loša da je čak  i kupovina mleka za neke sada luksuz, svedoči Džozi Barlou, menadžerka "Bradford narodne kuhinje" .

Uprkos tome što je sve više onih koji ne mogu sebi da priušte obrok, sve je veći i broj dojučerašnjih dobrotvora koji da bi uštedeli, odustaju od altruizma i dobrovoljnih davanja.

Šarlot Hil, izvršna direktorka projekta "Feliks", organizacije koja isporučuje višak hrane drugim dobrotvornim organizacijama i školama, rekla je da njeni članovi "vape" za još obroka.

Na stotine je onih koji je kontaktiraju i traže pomoć, tvrdi Hil.

"Pozivamo premijera da odlučno deluje u budžetu. Mora se zatvoriti jaz između rasta cena i prihoda tokom zime", ističe Ema Revi, izvršna direktorka u "Trasel trastu".

U međuvremenu, portparol Sunakove vlade tvrdi da oni već direktno podržavaju domaćinstva.

"Naša obimna neposredna podrška porodicama uključuje i garantovanu cene energije, što je ušteda od oko 700 funti (oko 93.000 dinara) za tipično domaćinstvo tokom zime, kao i naš fond za podršku domaćinstvu vredan preko milijardu funti za pomoć ljudima sa osnovnim troškovima", poručio je on.

image