Ekonomija

London: Rusija je odgovorna za recesiju u Velikoj Britaniji

Ministar finansija Džeremi Hant tvrdi da su za recesiju u Velikoj Britaniji odgovorni Moskva i njena specijalna vojna operacija u Ukrajini
London: Rusija je odgovorna za recesiju u Velikoj Britanijiwww.globallookpress.com © Mark Makela

Rusija je zbog specijalne vojne operacije odgovorna za izazivanje teške ekonomske situacije i recesije u Velikoj Britaniji, izjavio je ministar finansija Velike Britanije Džeremi Hant u intervjuu za ”Tajms”.

”Stabilnost je ono što nedostaje, uglavnom zahvaljujući Putinovoj invaziji na Ukrajinu. Ova recesija je`Made in Russia`i moramo da vratimo stabilnost kao prvi korak ka rastu“, smatra Džeremi Hant.

Britanski ministar tvrdi da je za normalizovanje ekonomske situacije potrebno da vlada zajedno sa Bankom Engleske uloži trud u uspostavljanju kontrole nad inflacijom.

”Onda možemo da obuzdamo globalno povećanje kamatnih stopa, hipotekarnih stopa, da zadržimo troškove kredita koje preduzeća uzimaju i onda ćemo imati šansu da se vratimo na pravi put“, objasnio je Hant. 

Zbog pokretanja specijalne vojne operacije, Zapad je uveo sankcije Ruskoj Federaciji. Poremećaj lanaca snabdevanja podstakao je veće cene goriva, struje i hrane u Evropi i SAD. Ministar Hant je isticao da inflacija ”teško pogađa porodice, penzionere i preduzeća” u Velikoj Britaniji.

Godišnja inflacija u Velikoj Britaniji u septembru je dostigla 10,1 odsto. Centralna banka predviđa ubrzanje godišnje inflacije u četvrtom kvartalu ove godine na 11 odsto. 

Banka Engleske je podigla kamatne stope najviše u poslednje tri decenije.

Britanski analitičari navode da je privreda Velike Britanije ušla u recesiju, koja će trajati tokom cele 2023. i prve polovine 2024. godine.

image