Svet

Globalna kriza utiče i na seksualne radnice u Velikoj Britaniji

Portparolka britanske organizacije koja se bavi pružanjem pomoći seksualnim radnicama širom Velike Britanije, izrazila je zabrinutost, zbog, kako kaže, velikih finansijskih i drugih problema sa kojima se susreću ove žene
Globalna kriza utiče i na seksualne radnice u Velikoj Britanijiwww.globallookpress.com © Christian Charisius

Kriza u svetu, inflacija i ekonomska nestabilnost samo su neki od faktora koji ugrožavaju svakodnevni život u svim poslovnim oblastima, pa i u prostituciji.

Globalna kriza primorava seksualne radnice da prihvataju ponude za posao od potencijalno opasnih klijenata, koje bi, kako i same navode, pre krize odbile, piše britanski "Indenpendent".

Portparolka ogranizacije "Hukers agenst hardšip" iz Velike Britanije, Niki Adams, istakla je da je zabrinjavajući broj žena koje su tražile pomoć od ove organizacije, ali i savet kako prevazići krizu, koja je dostigla vrhunac, kako portparolka kaže, u avgustu. Za "Indenpendent", Niki je otkrila da su najčešći pozivi oni u kojima ove žene traže savet kako da reše stambeno pitanje, kako da izmire obaveze i plate račune, ali često dobijaju i pozive u kojima razgovaraju sa ženama koje imaju problem sa stanodavcima i uznemiravanja zbog dugova za stanarinu. 

Izveštaji o nasilju nad seksualnim radnicama nikada nisu bili retkost, ali, kako Niki ističe u izjavi za britanski portal, sve su češći napadi na njih. 

Portparolka kolektiva koji se bori za prava seksualnih radnica rekla je da je veliki broj žena koje nisu upoznate sa tim gde mogu da potraže pomoć, ali i da je veliki broj devojaka koje ne žele da zatraže savet zbog straha da se ne otkrije njihov identitet. Ona je dodala da među ženama koje pozivaju organizaciju ima i majki koje su se usudile da se požale ovoj organizaciji jer ne mogu da priušte svojoj deci školski pribor, knjige, školske uniforme. 

"Javljaju nam se i žene koje žele da se informišu na koji način mogu da počnu da se bave prostitucijom, dok postoje i situacije da osobe koje se decenijama nisu bavile ovim poslom, koje su imale potpuno drugačija zanimanja, pozivaju kako bi došle do saznanja kako da se ponovo vrate na "stare staze", jer je njihova plata nedovoljna kako bi se izmirila sva dugovanja", rekla je portparolka organizacije.

Niki je nagovestila da je primetila da se mnoge žene plaše da prijave nasilje iz straha da ne budu uhapšene.

"Iako je prostitucija legalna u Velikoj Britaniji i nije protivzakonito pružanje seksualnih usluga, seksualne radnice se udružuju preko organizacija ili kolektiva, jer se prostitucija u engleskoj javnosti i dalje smatra nezakonitom", rekla je Adams.

Ela je dvadesetdvogodišnja sekusalna radnica koja je za "Indenpendent" kazala da ekonomska kriza i te kako podstiče opadanje posla.

"Bilo je mnogo klijenata koji su želeli usluge, ali sada se dešava da nedeljama nemam ponudu, ne znam šta da radim", rekla je Ela i potvrdila da su mnoge seksualne radnice prinuđene, baš kao i ona, da prihvataju posao koji nude muškarci koje bi ranije odbila. 

"Kriza me je naterala da se izložim riziku i radim stvari koje mi ne odgovaraju", zaključila je Ela.

Da se seksualne radnice više nego ikada susreću sa neprijatnostima, potvrdila je i dvadesetšestogodišnja Aleks koja je rekla da je većina klijenata dosta neprijatnija nego inače jer, kako kaže, "osećaju da za manje novca mogu od nas da traže i ono što ne nudimo".

Portparolka organizacije koja pomaže seksualnim radnicama, zaključila je da seksualni radnici nemaju pravo na beneficije na poslu kao drugi radnici i upozorila je da ekonomska kriza može a ubrza proces kako bi britanska vlada shvatila koliko je bitno da prestane da se dekriminalizuje seksualni rad. 

"Žene ne treba da budu kažnjene krivičnim dosijeom zbog svojih herojskih napora da prehrane sebe i svoju porodicu",  zaključila je Niki.

image