Svet

Seksualni predatori i kriminalci u redovima britanske policije

Zbog loših mehanizama provere kandidata, u Britaniji kriminalci i seksualni predatori mogu da postanu policajci
Seksualni predatori i kriminalci u redovima britanske policijewww.globallookpress.com © Vuk Valcic/Keystone Press Agenc

Loš mehanizam "filtriranja" omogućio je zainteresovanim kriminalcima i seksualnim predatorima da postanu članovi britanske policije, pokazao je izveštaj nadležnog inspektorata

Inspektorat za policijske, vatrogasne i spasilačke službe objavio je izveštaj u kom navode da su određene službe u Velikoj Britaniji nenamerno dozvolile kriminalcima i seksualnim predatorima da uđu u njihove redove.

Istraga je pokrenuta nakon silovanja i ubistva Sare Everard koju je oteo policajac koji nije bio na dužnosti. Smrt Everardove šokirala je javnost i podstakla nadležne na akciju.

U izveštaju Inspektorata navodi se da značajan broj policijskih snaga u zemlji nema dobre mehanizme "filtriranja" prijava za posao, zbog čega su snage reda primale i osobe optužene za teške zločine, uključujući seksualni napad.

U izveštaju se navode dva slučaja kada su kandidati, optuženi za seksualni napad, primljeni u policiju.

"Previše je lako da pogrešni ljudi uđu", rekao je Bi-Bi-Siju, šef Inspektorata Mat Par.

"Mislim da šefovi policija moraju da razumeju da ukoliko ozbiljno ne povedu računa koga regrutuju, koga prebacuju iz jedne službe u drugu i ukoliko drastično ne snize toleranciju na normalizaciju seksualo neprihvatljivog ponašanja prema ženama u službi i van nje... da će upadati u skandale a poverenje javnosti će nastaviti da erodira", rekao je Par.

image
VV inauguration
banner