Svet

"Telegraf": Britanci žele da Zelenski koristi "storm šedou" protiv Rusije

Razlog zbog koga se Dauning strit po ovom pitanju ne oglašava javno jeste rizik od konflikta sa Amerikom
"Telegraf": Britanci žele da Zelenski koristi "storm šedou" protiv Rusije© Tanjug/Stefan Rousseau/Pool Photo via AP

Velika Britanija podržava ukrajinsku upotrebu projektila "storm šedou" u Ukrajini, ali javno ne ohrabruje Kijev da to radi, zbog zabrinutosti da bi tako nešto izazvalo svađu sa SAD, javlja britanski "Telegraf".

Vladimir Zelenski je više puta tražio oružje koje može izbeći neprijateljski radar i upotrebiti se za udar duboko u Rusiji, a kako britanski medij podvlači, "Dauning strit to podržava". Problem je u tome što se rakete uglavnom koriste zajedno sa poverljivim američkim sistemima, za šta je potrebna dozvola Vašingtona.

"Telegraf" saznaje da Velika Britanija nije uputila zvaničan zahtev SAD da Ukrajina upotrebi rakete unutar Rusije, a razlog je i jasno izražena zabrinutost SAD zbog tog poteza.

Izvor iz Bele kuće rekao je za "Telegraf" da Bajdenova administracija brine da bi njihova upotreba, čak i bez odobrenja SAD, mogla da eskalira stvari i da dovede do uvlačenja američkih trupa u sukob.

Zato Kir Starmer pokušava da izbegne konflikt oko ovog pitanja, pa zauzima "konsultativni pristup" u pregovorima sa SAD.

Sjedinjene Države su privatno žalile zbog britanskog pristupa davanju vojne opreme Ukrajini. Kada je Grant Šaps, kao tadašnji ministar odbrane, insistirao na tome da Kijev napadne ruske ratne brodove na Krimu, Amerika je bila opreznija.

Izvori su tada rekli da su britanske odluke da postane prva zapadna država koja je donirala glavne borbene tenkove i nastojanje zemlje da isporuči borbene avione F-16 izazvale ljutnju u Vašingtonu, a zvaničnici su verovali da Velika Britanija pokušava da ih natera na slične odluke.

"SAD se više plaše eskalacije nego mi, jer bi oni s tom morali da se nose. Mi ne. Oni bi, na kraju krajeva, morali da pokupe komade. Mala Britanija ne može da se bori protiv Rusije", rekao je "Telegrafov" izvor.

image