Svet

EU legalizovala krađu: Borelj poziva na ukidanje svih ograničenja za udare na Rusiju

Prvi čovek evropske diplomatije pozvao je partnere da odobre Kijevu da koristi zapadno naoružanje bez ograničenja
EU legalizovala krađu: Borelj poziva na ukidanje svih ograničenja za udare na Rusiju© Tanjug/AP Photo/Omar Havana

Evropska unija poslala je Ukrajini 1,4 milijarde evra od prihoda na zamrznutu rusku imovinu, potvrdio je danas šef evropske diplomatije Žozep Borelj na neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova zemalja članice Unije. 

"Već smo počeli da koristimo prihode od zamrznute ruske imovine", izjavio je on. 

Kako je naveo, ovaj novac koristi se za plaćanje vojne isporuke Kijevu i on je namenjen evropskim zemljama koje će Kijevu davati oružje i vojno-industrijskom sektoru Ukrajine. 

Kako su prethodno objasnili iz Evropske komisije, Kijev neće direktno primati prihode od ruske imovine, već će Unija taj novac slati u mirovni fond za obeštećenje zemalja EU za oružje.

Šef evropske diplomatije je ponovio i da EU još nije odobrila izdvajanje šest milijardi evra iz Evropskog fonda za mir za evropske zemlje koje su dale svoje oružje Kijevu, budući da "jedna od država članica EU nastavlja da blokira odluku". Ta država je Mađarska.

Borelj je danas, takođe, pozvao sve partnere da ukinu ograničenja koja se tiču upotrebe zapadnog naoružanja na ruskoj teritoriji, uz komentar da bi Kijevu trebalo dozvoliti da "u punoj snazi" koristi dobijeno oružje.

"Takva ograničenja upotrebe oružja moraju biti potpuno ukinuta u cilju samoodbrane Ukrajine. Oprema koju isporučujemo Ukrajini mora biti u potpunosti iskorišćena kako bi Ukrajina mogla da izvodi napade po mestima odakle Rusija napada", objasnio je Borelj.

Prema njegovim rečima, ukrajinski napad na Kursku oblast je "velika novost", i on je pokazao "veliku stratešku hrabrost" Ukrajine.  

"Napadi na ukrajinsku infrastrukturu se nastavljaju, Ukrajini su danas više nego ikada potrebni sistemi PVO i to će biti prva tačka na našem dnevnom redu", rekao je Borelj, prenose ruski mediji.  

image