Svet

Poljska odbila da obučava ukrajinsku vojsku na teritoriji Ukrajine

"Govorimo o obuci na teritoriji Evropske unije. Po našem mišljenju, ona je najefikasnija", rekao je Zalevski, objavila je poljska televizija
Poljska odbila da obučava ukrajinsku vojsku na teritoriji UkrajineGetty © Diego Herrera Carcedo/Anadolu

Poljska neće učestvovati u obuci ukrajinske vojske na teritoriji Ukrajine, rekao je novinarima zamenik ministra odbrane Pavel Zalevski uoči početka neformalnog sastanka šefova vojnih resora EU u Briselu.

"Govorimo o obuci na teritoriji Evropske unije. Po našem mišljenju, ona je najefikasnija", rekao je Zalevski, objavila je poljska televizija.

"Možemo da zamislimo da postoje zemlje koje će, na osnovu bilateralnih sporazuma, obučavati ukrajinske vojnike na teritoriji Ukrajine koja im ne pripada", dodao je on.

Prethodno je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto rekao da Mađarska ne sprečava EU da sprovede misiju obuke ukrajinske vojske na teritoriji zajednice, ali neće dozvoliti njeno prebacivanje na teritoriju Ukrajine, pošto se pojavio veliki broj tamošnjih NATO trupa, čak i za potrebe obuke, predstavlja pretnju eskalacije.

Sijarto je pre toga rekao da NATO želi da poveća svoju koordinacionu ulogu u snabdevanju Ukrajinom oružjem i obuci njenih vojnika, 31 država podržava ovu odluku, a Mađarska ne želi i neće da učestvuje u tome. Mađarsko rukovodstvo je saopštilo da odbija da učestvuje u NATO inicijativi, strahujući od dalje eskalacije. Generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg rekao je da prihvata odluku Mađarske da ne učestvuje u misiji alijanse da koordinira pomoć Ukrajini.

image