Svet

Fon der Lajen: Orban muti vodu u našim razgovorima o Ukrajini

Predsednica Evropske komisije se prvi put obratila javnosti od kada je dobila drugi mandat
Fon der Lajen: Orban muti vodu u našim razgovorima o UkrajiniGetty © Johannes Simon/Getty Images

Govoreći na Forumu o globalnoj bezbednosti (GLOBSEC) u Pragu, u svom prvom javnom obraćanju otkako je dobila drugi mandat na mestu predsednice Evropske komisije, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da "neki političari unutar EU mute ​​vodu u našim razgovorima o Ukrajini".

Kako je dodala, oni za rat "ne krive osvajača, već ukrajinsku želji za slobodom", što je jasna aluzija na mađarskog premijera Viktora Orbana, prenosi "Politiko".

Fon der Lajenova je izjavila: "Da li biste ikada krivili Mađare za sovjetsku invaziju 1956. godine? Da li biste ikada krivili Čehe za sovjetsku represiju 1968?" Odgovor na ova pitanja je, po Fon der Lajenovoj, jasan: "Ponašanje Kremlja je tada bilo nezakonito, a i ponašanje Kremlja je danas protivzakonito."

U govoru koji se fokusirao na odbranu i bezbednost, Fon der Lajenova je rekla da "mi Evropljani treba da imamo sredstva da se odbranimo i zaštitimo, i da odvratimo sve moguće protivnike."

Evropljani su, dodala je Fon der Lajenova, "naučili lekcije" o potrošnji na odbranu nakon što su bili zatečeni sukobom u Ukrajini, i da EU treba da izgradi sopstvene vojne i industrijske kapacitete.

Von der Lajenova  je obećala da će uskoro imenovati komesara za odbranu, dodajući da su zemlje Centralne i Istočne Evrope "veoma dobro pozicionirane" da igraju veću ulogu u evropskim vojnim naporima.

image