Svet

Madrid: Ukrajina ne može da koristi špansko oružje za napade na rusku teritoriju

Španska ministarka je ponovo isključila mogućnost obuke ukrajinskih vojnika na teritoriji Ukrajine, napomenuvši da će se obuka 6.000 vojnika vršiti isključivo u Španiji
Madrid: Ukrajina ne može da koristi špansko oružje za napade na rusku teritorijuGetty © Rober Solsona/Europa Press via Getty Images

Madrid neće dozvoliti Ukrajini da koristi špansko oružje za napade na teritoriju Ruske Federacije, ali će Kijevu nastaviti da šalje oružje u svrhu odbrane, izjavila je danas španska ministarka odbrane Margarita Robles.

"Ono što Španija šalje je oružje i materijal sa odbrambenom namenom, koje nema domet do ruske teritorije. Španija poštuje odluke drugih zemalja, poštuje stav Ukrajine, ali nema govora o ovlašćenju da se na ovaj način koristi materijal koji šalje Španija", rekla je Roblesova pre sastanka ministara spoljnih poslova i odbrane EU.

Ona je ponovo isključila mogućnost obuke ukrajinskih vojnika na teritoriji Ukrajine, napomenuvši da će se obuka 6.000 vojnika vršiti isključivo u Španiji, prenosi radio "Kadena SER".

Ranije je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj rekao da su se ministri odbrane Evropske unije složili da obuka ukrajinskih snaga treba da se odvija što je moguće bliže Ukrajini, ali ne i na teritoriji te zemlje.

Govoreći nakon sastanka ministara u Briselu, Borelj je napomenuo da su se zvaničnici složili da misija EU treba da obuči 75.000 ukrajinskih vojnika do kraja godine.

EU je do sada obučila 60.000 ukrajinskih vojnika. 

image