Svet

Španija planira da isporuči Ukrajini deset tenkova "leopard 2": Trenutno su na popravci

Do kraja juna biće završena priprema novog paketa vojne pomoći
Španija planira da isporuči Ukrajini deset tenkova "leopard 2": Trenutno su na popravci© Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Španija planira da isporuči Ukrajini deset tenkova "leopard 2" piše "Pais".

U saopštenju španskog ministarstva odbrane navodi se da će do 30. juna biti završena priprema novog paketa vojne pomoći uključujući tenkove "leopard 2A4", koji su trenutno na popravci.

Pored toga, Madrid planira da isporuči kijevskom režimu artiljerijsku municiju visokog kalibra, lake i teške mitraljeze, zaštićena vozila na točkovima i oklopna pešadijska vozila, protivtenkovsko oružje i granate, oružne stanice za zaštitu od dronova, kao i protivvazdušne sisteme za osmatranje.

Ranije je "Pais" izvestio, pozivajući se na vladine izvore, da će Vladimir Zelenski posetiti Španiju narednih dana kako bi potpisao bilateralni bezbednosni sporazum sa premijerom Pedrom Sančezom.

Rusija smatra da isporuke oružja Ukrajini ometaju rešenje, direktno uključuju zemlje NATO-a u sukob i da se "igraju vatrom".

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov istakao je da će svaki teret koji sadrži oružje za Ukrajinu postati legitimna meta za Rusiju.

Prema njegovim rečima, SAD i NATO su direktno uključeni u sukob, uključujući ne samo snabdevanje oružjem, već i obuku osoblja u Velikoj Britaniji , Nemačkoj , Italiji i drugim zemljama.

Kremlj je naveo da pumpanje Ukrajine oružjem sa Zapada ne doprinosi pregovorima i da će imati negativan efekat.

image