Svet

Trgovina uticajem, supruga i povlačenje: Pedro Sančez ipak ostaje premijer Španije

Sančez je više puta ponovio da je istraga deo zavere da se uznemirava njegova porodica, a da je istragu pokrenula antikorupcijska organizacija povezana sa krajnjom desnicom
Trgovina uticajem, supruga i povlačenje: Pedro Sančez ipak ostaje premijer Španije© Tanjug/AP Photo/Manu Fernandez

Španski premijer Pedro Sančes saopštio je danas da će ostati na toj funkciji, nakon što je pre nekoliko dana izjavio da razmatra da podnese ostavku zbog toga što je sud u Madridu pokrenuo istragu protiv njegove supruge Begonje Gomes.

Sančez je svoju odluku objavio u televizijskom prenosu iz svoje rezidencije u Madridu.

"Odlučio sam da nastavim kao premijer, sa više energije ako je moguće", rekao je on.

Sančez je više puta ponovio da je istraga deo zavere da se uznemirava njegova porodica, a da je istragu pokrenula antikorupcijska organizacija povezana sa krajnjom desnicom, navodi "Blumberg".

Istraga protiv Gomesove pokrenuta je nakon žalbe grupe za borbu protiv korupcije "Manos Limpijas" (Čiste ruke), koja ima veze sa desnicom, i koja je optužila premijerovu suprugu da je zloupotrebila svoj uticaj kako bi navodno obezbedila sponzore za magistarski kurs na univerzitetu koji je vodila, preneo je "Gardijan".

Španski mediji u petak su objavili audio-zapise i transkripte sastanka 2014. između jednog ministra konzervativne Narodne partije (PP) i Hosea Manuela Viljareha, bivšeg policijskog inspektora optuženog za špijuniranje i rad na diskreditaciji nekih od španskih političara.

Na snimcima njih dvojica razgovaraju o planovima da špijuniraju oca Begonje Gomez kako bi "politički ubili" Sančeza, navodi "Gardijan".

Tokom razgovora, Viljareho takođe pominje da on "režira" aktivnosti "Manos limpijasa".

Oko 10.000 Sančezovih pristalica okupilo se u subotu u Madridu kako bi iskazalo podršku premijeru i zamolili ga da ne podnosi ostavku.

Birači Sančezove Socijalističke radničke partije (PSOE) nosili su transparente "Pedro, ne daj se" i "Demokratija da, fašizam ne", prenosi Efe.

Tenzije između vlade i sudova 

Između Sančezove vlade i pravosuđa već duže vreme su prisutne tenzije, jer se smatra da su sudovi bliski uglavnom konzervativnim delom društva bliski Narodnoj partiji desnog centra. Socijalisti u parlamentu su bili veoma kritični prema sudovima, tvrdeći da su mnoge pravne odluke politički motivisane.

Sančezova odluka dolazi u trenutku kada se u Kataloniji održavaju regionalni izbori 12. maja.

Sančezova Socijalistička partija bila je na putu da preuzme vlast od sadašnjih separatista, ali je premijerova najava prošle nedelje sprečila početak kampanje i primorala kandidata socijalista da preradi svoju strategiju u poslednjem trenutku.

Iako je španska privreda zavisna od turizma pretrpela više nego druge u toku pandemije kovida, Španija je uspela da ostvari solidan ekonomski rast od preuzimanja funkcije 2018. godine, svrstajući se među najbolje države u evrozoni.

Uprkos ovoj ekspanziji, Sančezov ekonomski rekord je izazvao kritike, uglavnom zbog toga što se državni dug povećao i nije uspeo da natera svoju rascepkanu koaliciju da podrži velike reforme.

image