Svet

Španski premijer privremeno se povukao sa dužnosti: Žena pod optužbama, on mora da razmisli

Pedro Sančez otkazao je sve svoje obaveze na nekoliko dana kako bi odlučio kojim putem da krene, nakon što mu je supruga optužena za korupciju i trgovinu uticajem
Španski premijer privremeno se povukao sa dužnosti: Žena pod optužbama, on mora da razmisli© Tanjug/AP Photo/Alastair Grant

Španski premijer Pedro Sančez izjavio je da će se povući sa javnih dužnosti "na nekoliko dana", kako bi odlučio da li želi da nastavi da vodi vladu, nakon što je sud pokrenuo istragu o korupciji u biznisu u privatnim poslovima njegove supruge.

Sančez, koji je prošle godine obezbedio još jedan mandat svojoj Španskoj socijalističkoj radničkoj partiji (PSOE) kao lider manjinske koalicione vlade, rekao je da će svoju odluku objaviti u ponedeljak, 29. aprila, prenosi Rojters.

"Moram da zastanem i razmislim. U ovom trenutku moram da se zapitam: da li je sve to vredno toga? Iskreno, ne znam... da li da nastavim da vodim vladu ili da se odreknem ove časti", napisao je u objavi na društvenoj mreži Iks.

Kako je najavio španski premijer, otkazao je sve svoje obaveze na nekoliko dana kako bi razmislio i odlučio kojim putem da krene.

Iznenađujuće saopštenje usledilo je nakon što je španski sud ranije u sredu saopštio da pokreće preliminarnu istragu o optužbama za trgovinu uticajem i korupciji protiv Sančezove supruge Begonje Gomez.

Sud koji istražuje Gomezovu nije dao više detalja pošto je slučaj zapečaćen i u ranoj fazi, samo je saopšteno da je istraga usledila nakon pritužbe grupe za borbu protiv korupcije "Čiste ruke", čiji lider ima veze sa krajnjom desnicom.

Ova organizacija optužila je Gomezovu da je primala usluge od avio-kompanije "Er Europa" i njene španske holding kompanije "Globalija" dok je bila direktor afričkog istraživačkog centra u madridskoj poslovnoj školi IE do 2022. godine, navodi se u dokumentu na sedam stranica koji je objavila radio-stanica Kadena ser.

IE je u saopštenju naveo da nikada nije dobio nikakvu finansijsku podršku od "Globalije" ili firmi povezanih s njom. "Globalija" nije odgovorila na zahtev Rojtersa za komentar u sredu.

Sančez je rekao da ozbiljnost napada na njega i njegovu suprugu zaslužuje odmeren odgovor. Rekao je da njegova supruga nije učinila ništa loše i da će sarađivati sa istragom i braniti njenu nevinost. Gomezova nije komentarisao.

U pismu Sančez je takođe ciljao na opozicionog lidera Alberta Nunjeza Feihoa iz Narodne partije (PP) i Santjaga Abaskala iz krajnje desničarske partije Voks, rekavši da su oni "sarađivali" sa onima koji su plasirali tužbe protiv njegove supruge.

Feiho je rekao da Sančez želi da okrivi opozicione stranke za aktivnosti sudija.

"Premijer ima pravosudni problem. Beži od svojih obaveza. Trebalo je da pruži objašnjenja. Ako njegova žena nema čega da se plaši, neka ide na sud i razjasni njenu nevinost", rekao je on.

Nekoliko članova Sančezovog kabineta viđeno je kako stižu u njegovu rezidenciju u sredu uveče.

Njegovi ministri su ga podržali, a Jolanda Dijaz, ministarka rada i liderka vladinog levičarskog koalicionog partnera Sumara, rekla je da Sančez ima njenu "punu podršku".

"Desničarska ofanziva ne može da prođe. Moramo da branimo demokratiju, progresivni blok i legitimitet koalicione vlade koja je toliko poboljšala živote ljudi", napisala je ona na Iksu. 

Ako bi Sančez podneo ostavku, parlament bi mogao da izabere drugog premijera, ali s obzirom na njegovu rascepkanu prirodu, malo je verovatno da će iko pobediti, verovatnije će biti još jedni opšti izbori, rekao je profesor političkih nauka na Univerzitetu Karlos Treći u Madridu Luis Oriols. 

Abaskal, lider Voksa, rekao je u odgovoru na Sančezovo pismo da je španski premijer trebalo da se "davno stavi na klupu" zbog sporazuma o katalonskoj separatističkoj amnestiji.

"Ne znamo da li je ovo još jedan od njegovih propagandnih manevara da se predstavi kao jadna žrtva", rekao je on.

image
VV inauguration
banner