Svet

Poljski premijer otkriva: Pedro Sančez zatražio od EU da ne koristi reč "rat"

Ne želim nikoga da uplašim, ali rat je prestao da bude pojam iz prošlosti, tako da je svaki scenario moguć, poručio je Donald Tusk
Poljski premijer otkriva: Pedro Sančez zatražio od EU da ne koristi reč "rat"© Burak Akbulut/Anadolu Agency/Getty Images

Poljski premijer Donald Tusk izjavio je da je njegov španski kolega Pedro Sančez zatražio od Evropske unije da prestane da koristi termin "rat" u vezi sa sukobom u Ukrajini.

"Na poslednjem samitu EU imao sam interesantnu diskusiju sa španskim premijerom Pedrom Sančezom, koji nas je zamolio da prestanemo da koristimo reč 'rat' u izjavama. On je istakao da ljudi ne žele da se osećaju ugroženo i da u Španiji to zvuči apstraktno. Rekao sam da u mom delu Evrope rat više nije apstrakcija i da naša dužnost nije da razgovaramo, već da delujemo i pripremamo se za odbranu", kazao je Tusk u intervjuu za list "Republika".

Odgovarajući na pitanje o mogućnosti ruskog napada na evropske zemlje, Tusk je rekao da "ne želi nikoga da uplaši, ali da je rat prestao da bude pojam iz prošlosti".

"Najalarmantnije je da je bukvalno svaki scenario moguć. Prvi put od 1945. godine nalazimo se u takvoj situaciji", ocenio je poljski premijer.

Osim toga, zbog rastućih tenzija, poljski premijer smatra da Evropa treba da "učini više" u sektoru odbrane.

On je, međutim, naglasio da to nije neophodno da bi se "postigla vojna autonomija od SAD" ili stvorile strukture paralelne sa NATO, već da bi se bolje iskoristio potencijal EU.

image