Svet

Socijalisti pobedili na izborima u Kataloniji, na drugom mestu partija separatiste Pudždemona

Za većinu je potrebno 68 mesta, što znači da je socijalistima potreban savez sa drugim strankama da bi mogli da formiraju vladu
Socijalisti pobedili na izborima u Kataloniji, na drugom mestu partija separatiste Pudždemona© Tanjug/AP Photo/Emilio Morenatti

Socijalistička partija Katalonije (PSC) ubedljivo je pobedila na regionalnim izborima u Kataloniji koji su održani u nedelju i osvojila 42 poslanička mesta u parlamentu u Barseloni, na osnovu više od 98 odsto prebrojanih glasova.

Katalonska separatistička partija Zajedno za Kataloniju (Junts) bivšeg predsednika Karlesa Pudždemona, za kojim je izdat nalog za hapšenje zbog pokušaja otcepljenja Katalonije, osvojila je 35 mesta u regionalnom parlamentu, a Republikanska levica Katalonije (ERC) 20 mesta.

Narodna partija osvojila je 15 mesta u parlamentu Katalonije, preneo je "Pais".

Za većinu je potrebno 68 mesta, što znači da je socijalistima potreban savez sa drugim strankama da bi mogli da formiraju vladu.

Više od 5,7 miliona birača imalo je pravo glasa na izborima za poslanike regionalnog parlamenta sa sedištem u Barseloni.

Pudždemon iz Zajedno za Kataloniju pozvao je ERC da formiraju vladu i izrazio očekivanje da on bude izabran za predsednika parlamenta.

Protiv Pudždemona i njegovih saradnika, Madrid je u novembru 2018. godine izdao evropski nalog za hapšenje nakon što su ignorisali pozive da se pojave pred španskim sudijom po optužbama u vezi sa pokušajem proglašenja Katalonije za nezavisnu državu.

Njegova vlada je 27. oktobra 2017. godine proglasila nezavisnost Katalonije koju je Španija suspendovala.

Pudždemon je 30. oktobra iste godine pobegao u Belgiju sa svojim saradnicima da bi izbegao suđenje za pobunu i protivustavne aktivnosti.

image