Svet

Udar na džep poreskih obveznika: Rekordan broj migranata koji žive u Britaniji je bez posla

Čak 1.689.000 onih koji nisu državljani Ujedinjenog Kraljevstva su nezaposleni ili klasifikovani kao "ekonomski neaktivni" jer ne traže posao
Udar na džep poreskih obveznika: Rekordan broj migranata koji žive u Britaniji je bez posla© Tanjug/AP/Maria Ximena

Rekordan broj migranata koji živi u Britaniji ne radi, što poreske obveznike košta više od 8 milijardi funti.

Zvanični podaci pokazuju da postoji 1.689.000 onih koji nisu državljani Ujedinjenog Kraljevstva, a nezaposleni su ili su klasifikovani kao "ekonomski neaktivni" jer ne traže posao.

Podatak za drugi kvartal 2024. premašuje prethodni maksimum od 1.676.000 zabeleženih na početku godine i 1.628.000 s početka 2012. godine, prema analizi podataka Državnog zavoda za statistiku.

Istraživači Centra za kontrolu migracija izračunao je da bi podrška nezaposlenim migrantima mogla da košta poreske obveznike čak 8,5 miliona funti godišnje. Međutim, ova procena nije uključila troškove države za tražioce azila i strane studente, što znači da je ukupan finansijski odliv verovatno mnogo veći.

"Uz sve priče o fiskalnoj 'crnoj rupi', čini se da vladi nedostaje očigledna činjenica da masovna migracija izaziva ekonomski pandemonijum", rekao je za "Dejli mejl" Robert Bejts, direktor istraživanja Centra za kontrolu migracija.

"Nema razloga da nastavimo da delimo toliko dugoročnih viza kada trenutno moramo da spasavamo preko milion migranata koji su već u Britaniji, ali ne rade. Ovo je sama definicija Poncijeve šeme, a mi ćemo samo pogoršati problem ako uskoro ne promenimo kurs", dodao je.

Poslanik Torijevaca Nil O'Brajen, koji je istraživao uticaj migracija na radnu snagu rekao je da se pokazuje da migraciona politika bukvalno ne funkcioniše.

"Potreban nam je sistem u kome su brojevi koji dolaze ograničeni na mnogo niži nivo i sistem je mnogo selektivniji. Niko nema problem sa malim brojem visokokvalifikovanih radnika koji dolaze ovamo, ali to nije ono što naša trenutna pravila o migracijama pružaju i nažalost nema znakova da će se to promeniti pod Kirom Starmerom", dodao je.

U međuvremenu, Ministarstvo unutrašnjih poslova, filijala britanske vlade odgovorna za imigraciju, našla se na udaru kritika zbog višestrukog prekomernog trošenja budžeta za tražioce azila.

image