Svet

Sijarto: Budimpešta stigmatizovana zbog stava o Rusiji

Kada se zalažem za mir, bivam stigmatizova. Kažu da sam proruski ili pro-putinovski nastrojen, pa čak i da sam ruski špijun ili propagandista Kremlja, izjavio je mađarski šef diplomatije
Sijarto: Budimpešta stigmatizovana zbog stava o Rusiji© Mateusz Wlodarczyk/NurPhoto via Getty Images

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto izjavio je da je Budimpešta "stigmatizovana" zbog insistiranja na okončanju sukoba u Ukrajini.

"Mađarska će nastaviti da insistira na hitnom i mirnom rešavanju ukrajinskog sukoba uprkos pritisku Zapada da promeni svoj stav", izjavio je mađarski šef diplomatije.

U intervjuu za ruski poslovni dnevnik RBK, Sijarto je danas priznao da ne cene svi njihovi partneri napore Budimpešte da se prekinu neprijateljstva dejstvovanja između Moskve i Kijeva.

Mađarska je bila dosledna u odbijanju da pošalje oružje Ukrajini, te je pozivala na hitan prekid vatre i kritikovala zapadne sankcije Rusiji kao neefikasne i poražavajuće.

"Kada god kažem da je neophodan mir, stigmatizovan sam, govore da sam proruski, pro-putinovski, pa čak i ruski špijun i propagandista Kremlja", rekao je Sijarto.

Šef mađarske diplomatije je takođe primetio da "intelektualni nivo debate (o rešavanju ukrajinskog sukoba) nije na visokom nivou", objašnjavajući da je Mađarska videla "samo stigmatizovanje", ali ne i kontra argumente kao odgovor na njen stav.

"Ovo ne pomaže u rešavanju problema... Nastavićemo da branimo svoju poziciju. Moraćemo da se suočimo sa veoma jakim pritiskom, ponekad čak i sa ucenama. Suočavamo se sa zahtevima da promenimo svoj stav, ali nismo spremni da to uradimo zato što je to volja mađarskog naroda", istakao je diplomata.

Sijarto se požalio da je EU uglavnom pala u ratnohuškačko stanje, napominjući da su Mađarska i Slovačka završile "u apsolutnoj manjini" u pogledu svog stava prema Ukrajini.

"Ovde nije pitanje šta mi mislimo o ratu, već šta mislimo o tome kako se mir može postići na najkraći i najbrži način... Verujemo da što više oružja bude isporučeno, to će sukob duže trajati. Ne vidimo nikakvo rešenje na bojnom polju, samo za pregovaračkim stolom", zaključio je on.

Sijarto je prošle nedelje otputovao u Rusiju da se sastane sa Aleksejem Milerom, šefom energetskog giganta Gasproma, kako bi razgovarao o izvozu prirodnog gasa u Mađarsku, koja u velikoj meri zavisi od ruskih snabdevanja.

Izražavajući žaljenje što mnogi na Zapadu energetsku saradnju sa Rusijom vide kao političku kontroverzu, ministar spoljnih poslova primetio je da sporazumi sa Moskvom garantuju održive isporuke gasa Mađarskoj.

image