Svet

Mađarska promenila dnevni red u Briselu: Bez diskusije o korišćenju zamrznute ruske imovine

Sastanak stalnih predstavnika EU biće održan sutra
Mađarska promenila dnevni red u Briselu: Bez diskusije o korišćenju zamrznute ruske imovine© Sebastian Gollnow/picture alliance via Getty Images

Mađarska, koja predsedava Savetom Evropske unije, skinula je sa dnevnog reda sastanka stalnih predstavnika zemalja zajednice pitanje korišćenja prihoda od zamrznutih ruskih sredstava za servisiranje i otplatu kredita za pomoć Kijevu, sledi iz dokumenta objavljenog uoči sastanka.

Sastanak stalnih predstavnika EU biće održan u sredu.

"Sa dnevnog reda sastanka uklonjena je sledeća tačka: Ekonomska i finansijska pitanja – korišćenje vanrednih sredstava od zamrznutih  sredstava Rusije za servisiranje i otplatu kredita. Prezentacija Evropske komisije, razmena mišljenja", navodi se u dokumentu.

Istovremeno je planirana rasprava o predstojećem samitu EU i zemalja Persijskog zaliva u oktobru, izveštaju o konkurentnosti EU i borbi protiv seksualnog zlostavljanja dece.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova rekla je da je prebacivanje neformalnih sastanaka ministara spoljnih poslova i odbrane EU iz Mađarske u Brisel, na insistiranje šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja, signal celom svetu da je EU postavila kurs za uspostavljanje režima diktature evropske institucije.

"Skreće se pažnja da su pomenuti neformalni ministarski sastanci, na insistiranje šefa evropske diplomatije, premešteni u Brisel, iako se takvi događaji, po praksi, održavaju na teritoriji države koja predsedava Savetom EU. Sada je to Mađarska. Ovo je nedvosmislen signal za čitav svet: Evropska unija je zauzela kurs ka uspostavljanju diktature evropskih institucija, podređenosti državama članicama su anatema, a zemlje koje se drže realne situacije su strogo kažnjene", navode se njene reči sajtu Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Mađarska predsedava Savetom EU od juna do kraja 2024. godine u skladu sa principom rotacije. Budimpeštu u institucijama EU kritikuju zbog nezavisne pozicije o Ukrajini i odnosima sa Rusijom.

Evropska komisija, kao i neke zemlje unije, bojkotuju neformalne sastanke ministara zemalja unije koje održava Mađarska u okviru svog predsedavanja. Istovremeno, Mađarska, kao predsedavajuća, odobrava dnevni red sastanaka, uključujući sastanke stalnih predstavnika.

Moskva je više puta naglasila da je korišćenje ruskih zamrznutih sredstava protivzakonito i da će shodno tome, na ovaj ili onaj način, biti predmet nekih recipročnih dejstava i sudskog postupka.

image