Svet

Panika u Briselu zbog Katara: Kredibilitet cele Evrope doveden u pitanje

Velika istraga odvija se dok je Katar u centru pažnje kao domaćin Svetskog prvenstva u fudbalu
Panika u Briselu zbog Katara: Kredibilitet cele Evrope doveden u pitanje© Tanjug/AP Photo/Petr David Josek

Kredibilitet Evropske unije doveden je u pitanje zbog slučaja navodne korupcije u Evropskom parlamentu (EP), izjavila je danas Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok.

Prema njenim rečima, u pitanju je "neverovatan incident koji se mora u potpunosti rasvetliti uz punu primenu zakona".

"Ovde je reč o kredibilitetu Evrope, tako da to povlači posledice u različitim oblastima. Ovako nešto dugo nismo videli", rekla je Berbok novinarima po dolasku na ministarski sastanak EU u Briselu, prenosi Rojters.

Podsetimo, belgijsko tužilaštvo podiglo je optužnice protiv četiri osobe zbog sumnje da su primali novac i poklone kako bi uticali na odluke Evropskog parlamenta u korist jedne zalivske države. Izvor navodi da se u pravnim dokumentima, u slučaju moguće korpucije, pominju Katar i Maroko.

Velika istraga odvija se dok je Katar u centru pažnje kao domaćin Svetskog prvenstva u fudbalu. Istražitelji sumnjaju da su isplate bile deo šireg nastojanja zemlje da ulepša svoj imidž usred optužbi da ne poštuje ljudska i prava radnika, javlja "Blumberg".

Među privedenima je i potpredsednica EP Eva Kaili, čija su ovlašćenja i dužnosti suspendovani.

Grčka uprava za borbu protiv pranja novca naredila je zamrzavanje celokupne lične imovine ove političarke, kao i njenog supruga i porodice, kaže izvor. Banke i državni organi su već obavešteni o ovoj odluci. Dom drugog člana EP takođe je pretresen tokom vikenda, saopštile su belgijske vlasti, prenosi "Blumberg".

Tužioci su 9. decembra u Briselu u okviru istrage pretresli 16 kuća, a do sada je zaplenjeno najmanje 750.000 evra. Juče je saopšteno da su dve osobe puštene na slobodu, ali nije precizirano o kojim osumnjičenima je reč. 

Osude evropskih zvaničnika

Evropski komesar za privredu Paolo Đentiloni juče je govorio o ovom slučaju koji je nazvao sramotom.

"Ako se ispostavi da je priča istinita, to bi značilo da su poslanici Evropskog parlamenta i aktivisti dobili novac kako bi zažmurili na uslove u kojima rade radnici u Kataru. To je sramota i neprihvatljivo", saopštio je on.

Portparol EP rekao je da ta institucija ne komentariše sudske postupke, ali je naglasio da u potpunosti sarađuju sa nacionalnim vlastima. Kancelarija Eve Kaili i ambasada Katara u Belgiji nisu odgovorili na zahteve za komentar.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj rekao je da su izveštaji u vezi ove istrage veoma zabrinjavajući.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da optužbe o korupciji protiv potpredsednice Evropskog parlamenta izazivaju "najveću zabrinutost".

"Ovi navodi su veoma ozbiljni", rekla je ona novinarima, preneo je Rojters.

Predsednica Evropske komisije rekla je da će se zalagati za uspostavljanje etičkog tela širom EU nakon istrage belgijske policije o uticaju Katara u Evropskom parlamentu.

Fon der Lajen je danas rekla da Evropska komisija već ima nadzornog organa koji kontroliše pitanja transparentnosti i nezavisnosti, ali da želi da vidi "ista pravila u svim evropskim institucijama".

image