Svet

Boris Džonson nova žrtva Vovana i Leksusa: Pozvao na rušenje Krimskog mosta

Bivši britanski premijer je rekao da bi voleo da ima više dara za ratovanje i da lično povede "legiju" stranih plaćenika u Ukrajini
Boris Džonson nova žrtva Vovana i Leksusa: Pozvao na rušenje Krimskog mostaGetty © Jordan Pettitt/PA Images via Getty Images

Bivši britanski premijer Boris Džonson se našao na meti ruskih šaljivdžija Vovana i Leksusa, koji su se predstavili kao ideolog obojenih revolucija Žak Atali. 

Džonson je u razgovoru s ruskim prankerima pozvao Zapad da pošalje Kijevu rakete dugog dometa, ukine ograničenja pri upotrebi zapadnog oružja, i pomogne pri rušenju Krimskog mosta.

"Sada bi trebalo da im damo rakete ATACMS. Moramo da im damo pravo da koriste ovo oružje, da uklonimo ograničenja na domet... I treba da im pomognemo da sruše Kerčki most, treba da damo Ukrajincima sredstva da dovedu Krim u opasnost", rekao je Džonson.

Podsetimo, Kijev je u noći 17. jula sproveo napad dronovima na Krimski most, što su vlasti u Moskvi označile kao teroristički akt. U eksploziji je oštećen deo kolovoza, povređena je jedna devojčica a njeni roditelji ubijeni. Most je potpuno obnovljen i 14. oktobra je otvoren saobraćaj na sve četiri trake.

Istovremeno, on je napomenuo i da bi se "Zelenski pomirio sa gubitkom Donbasa i Krima 2022." da nije bilo Velike Britanije.

Džonson je takođe rekao da bi lično voleo da vodi "legiju" zapadnih plaćenika u Ukrajini, ali i da bi Kijev trebalo da dodatno spusti starosnu granicu za regrutovanje.

"Često poželim da sam nadaren za vojne delatnosti da bih mogao da odem da vodim legiju stranih lica u Ukrajini da sam general", rekao je Džonson šaljivdžijama. Snimak šale objavljen je na Telegram kanalu Vovana i Leksusa.

Zapad je već strana u sukobu

Džonson, koji je sa više strana optužen da je sabotirao mirovne pregovore u Istanbulu, je dodao da smatra da su pregovori Moskve i Kijeva mogući, ali samo u slučaju "poraza Rusije".

"Bojim se da preduslov mora da bude poraz Rusije i da Ukrajinci moraju da imaju osećaj pobede, jer mislim da je to jedini način na koji mislim da mogu da dođu do bilo kakvih pregovora", rekao je Džonson.

On je ocenio da je Zapad već strana u ukrajinskom sukobu.

"Žao mi je što ovo mogu da kažem, ali mislim da već učestvujemo. Mi podržavamo Ukrajince. Realnost je takva, i ovo je užasna tragedija, ali Ukrajinci se bore za nas. I mislim da onog trenutka kada budemo javno predstavili naše snage, sopstvene trupe, da će to postati sasvim drugačija kategorija sukoba... Posledice nije lako predvideti", naglasio je Džonson.

image