Svet

Najbliži saveznik Makrona se kladi: Neće još dugo ostati predsednik

Bivši francuski premijer Eduar Filip je objavio da je spreman da sedne na Makronovo mesto, ukoliko budu raspisani prevremeni izbori
Najbliži saveznik Makrona se kladi: Neće još dugo ostati predsednik© Chesnot/Getty Images

Bivši francuski premijer Eduar Filip zadao je ozbiljan udarac Emanuelu Makronu najavljujući svoju kandidaturu za sledeće predsedničke izbore, dok se aktuelni predsednik bori da obuzda političku krizu bez presedana, piše "Politiko".

Eduard Filip, figura desnog centra koja ima složen odnos sa predsednikom Makronom, priprema svoje aktiviste za predsedničke izbore verovatno već 2025. računajući na to da će Makron biti primoran da ode s vlasti pre kraja svog mandata 2027, navode visoki zvaničnici Filipove stranke "Horizonti" i pojedini savetnici u vladi za "Politiko".

Filip, koji je trenutno na funkciji gradonačelnika grada Avr, prvi je objavio vest rekavši u intervjuu za "Poen" da će "biti kandidat na sledećim predsedničkim izborima", koji su zvanično zakazani za 2027. Upitan da li bi bio spreman u slučaju da izbori budu raspisani ranije, odgovorio je potvrdno.

Filipova odluka da u ovom trenutku javno objavi da je spreman da sedne na Makronovo mesto predstavlja veliki poraz za francuskog predsednika, koji ga je smatrao Filipa saveznikom, ocenjuje briselski portal.

Iako su njegove predsedničke ambicije javna tajna, Filipova najava je bila neočekivana, jer Makron se trenutno muči da imenuje novog premijera i vodi maratonske razgovore sa političarima različitih stranka.

Makron je obećao da će ostati na funkciji do sledećih predsedničkih izbora 2027. godine, kao "garant francuskih institucija".

"Politiko" navodi da je očigledno da Filip, koji je bio na čelu francuske vlade od 2017. do 2020. godine, misli da njegov bivši šef neće još dugo izdržati i da spreman je da to objavi.

Filip je već dao zadao članovima svoje partije da "budu spremni za proleće 2025". godine, "Politiko" navodi reči člana iz vrha stranke.

"On smatra da se sve može da se pokrene", rekao je izvor blizak Filipu.

Čak i ako nova vlada bude imenovana u narednim danima, ona će se ipak suočiti sa borbom za usvajanje budžeta u polarizovanom parlamentu, što bi moglo da izazove još jednu krizu unutar zemlje.

Novi budžet Francuske mora da bude predložen pre 1. oktobra i izglasan do 1. januara.

Najbolji neprijatelj

Odnos Filipa i Makrona ranije je bio definisan kao rivalstvo uz uzajamno poštovanje. Bivši premijer, jedan od najpopularnijih francuskih političara, obećao je "odanu, ali slobodnu" podršku Makronu, a njegova stranka "Horizonti" podržava francuskog predsednika u parlamentu.

Ali odnosi su se naglo pogoršali nakon odluke francuskog predsednika da raspiše vanredne parlamentarne izbore nakon odličnog rezultata desničarskog Nacionalnog okupljanja na izborima za Evropski parlament u junu. Bivši premijer je okrivio Makrona da je "ubio" vladajuću koaliciju tako što je svoje snage poslao nespremne na izbore ovog leta.

Jelisejska palata je odbila da se osvrne na izrečene Filipove predsedničke ambicije, rekavši da je više usredsređena na formiranje vlade.

"Moramo da pronađemo novog premijera, da se bavimo vanrednim situacijama i izazovima sa kojima se zemlja suočava. Dakle, ostalo…", rekao je savetnik u Jelisejskoj palati.

"On nije dosledan. U januaru je odbio da uđe u vladu; u junu ne želi da se kandiduje u parlamentarnoj koaliciji, a ovog leta je potpuno odsutan dok pokušavamo da obnovimo većinu", rekao je drugi savetnik u vladi o Filipu.

Očekuje se da će Filipova poslednja najava trajno narušiti njegov odnos sa Makronom i drugim centristima. Prema rečima dvojice upućenih u razgovore, bivši premijer se u ponedeljak sastao sa predsednikom dva sata, a da nijednom nije pomenuo planove da objavi kandidaturu.

Odlazeći ministar unutrašnjih poslova Žeral Darmanen je navodno bio "besan" na Filipa, rekao je jedan od njegovih savetnika.

"Makron će sada imati jedan jedini cilj, a to će biti osujeti Filipa", dodao je.

image