Svet

Ankara potvrdila: Erdogan dolazi na samit BRIKS-a

Nakon što je objavljeno da je Turska podnela zahtev za pridruživanje BRIKS-u, iz Ankare stiže vest o budućem samitu koji će biti održan u Kazanju
Ankara potvrdila: Erdogan dolazi na samit BRIKS-aGetty © Kayhan Ozer/Anadolu Agency

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan učestvovaće na samitu BRIKS-a u oktobru, objavila je televizija Hbertuk pozivajući se na izvore u predsedništvu Turske.

Ova informacija stiže nakon što je objavljeno da je Turska podnela zahtev za članstvo u BRIKS-u.

Portparol Partije pravde i razvoja (AKP) turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, Omer Čelik kazao je da se proces priključivanja Turske BRIKS-u nastavlja, a da će ako bude bilo kakvog razvoja, podeliti informacije sa javnošću.

O daljem proširenju grupe moglo bi da se razgovara tokom samita u Kazanju, u Rusiji, od 22. do 24. oktobra. Malezija, Tajland i Azerbejdžan su među ostalim zemljama koje žele da se pridruže.

"Ne moramo da biramo između Evropske unije i Šangajske organizacije za saradnju kao što neki ljudi tvrde", rekao je ranije Erdogan. "Naprotiv, moramo da razvijamo naše odnose i sa ovim i sa drugim organizacijama na principu vin-vin."

Podsetimo, svoje učešće na samitu potvrdio je i predsednik Kine Si Đinping. Poziv za učešće dobio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

image