Svet

Ima li američkih izbora bez ruskog mešanja: Bajden zbog Harisove uvodi sankcije Simonjanovoj

Dve osobe identifikovane kao službenici ruske mreže su optužene, a još četiri su sankcionisane
Ima li američkih izbora bez ruskog mešanja: Bajden zbog Harisove uvodi sankcije SimonjanovojGetty © Anadolu / Contributor

Ministarstvo finansija SAD i Stejt department optužili su dvoje zaposlenih na RT za pranje novca, da rade kao strani agenti i seju "razdor i podele" u SAD uoči izbora, zbog čega su najavili akcije protiv glavne urednice RT i medijske grupe "Rusija sevodnja" Margarite Simonjan.

"Odličan posao, time", odgovorila im je Simonjanova na Telegramu.

Američki tužioci tvrde da su Konstantin Kalašnjikov i Elena Afanasjeva finansirali i usmeravali produkcijsku kompaniju sa sedištem u Tenesiju koja je objavljivala video snimke na engleskom jeziku na različitim platformama društvenih medija sa ciljem da pojačaju "domaće podele u Sjedinjenim Državama".

Ovi video-snimci su pregledani više od 16 miliona puta samo na Jutjubu, navodi se u optužnici, i, prema rečima direktora FBI Kristofera Reja, predstavljali su pokušaj da se "prevare Amerikanci da nesvesno konzumiraju stranu propagandu".

Snimanje video zapisa koji naglašavaju društvene i političke podele u SAD nije zločin. Međutim, Ministarstvo pravde je tvrdilo da su Kalašnjikov i Afanasjeva prekršili zakon time što se nisu registrovali kao strani agenti.

Još 2017. godine, Ministarstvo pravosuđa je primoralo sada nepostojeću RT Amerika da se registruje kao strani agent, nakon što je mnoštvo američkih obaveštajnih agencija tvrdilo da je RT pomogao u izboru Donalda Trampa objavljivanjem "negativnih izveštaja" o Hilari Klinton i kritikovanjem američkog "korumpiranog političkog establišmenta".

Kalašnjikovu i Afanasjevoj preti maksimalna kazna od pet godina zatvora zbog kršenja Zakona o registraciji stranih agenata i 20 godina za pranje novca. Optužbe protiv njih teško da će biti dokazane u američkoj sudnici, pošto SAD nemaju sporazum o ekstradiciji sa Rusijom, a Kalašnjikov i Afanasjeva su u Rusiji.

Na listi sankcionisanih su se uz Simonjan, Kalašnjikova i Afanasjevu našla još tri uposlenika RT.

RT je na optužbe odgovorio na optužbe podsmehom.

"Dragi Si-En-Ene", odgovorila je pres služba RT-a."Svakako imamo odgovor. U stvari, imamo ih nekoliko, ali nismo mogli da se odlučimo za jedan (čak smo razmišljali da sprovedemo anketu u kancelariji), pa evo ih:

1. Ha!

2. Hahahaha!

3. HAHAHAHAHAHAHAHAHAHA

4. 2016. je zvala i želi nazad svoje klišee

5. Tri stvari su izvesne u životu: smrt, porezi i mešanje RT-a u izbore u SAD

6. Moramo nekako da zaradimo platu u Kremlju

7. Negde je sekretarka Klinton tužna što nije zbog nje

S poštovanjem,

Pres služba RT"

Američki državni tužilac Merik Garland rekao je da optužbe protiv Kalašnjikova i Afanasjeve, kao i odvojena ruska šema za navodno širenje antiukrajinskog sadržaja na internetu, "razjašnjavaju koliko je ruska vlada, uključujući najviše nivoe, spremna da potkopa naš demokratski proces."

Simonjanova je ismejala američke zvaničnike zbog tvrdnji da RT već tri izborna ciklusa zaredom pokušava da se meša u američku politiku.

"Ako nas potpuno izbace, kako će sprovesti sledeće izbore? Oni nemaju nikakve druge strategije osim da zastrašuju (narod) svemogućim RT", navela je.

image