Svet

Palestina optužila SAD: Pokušavate da prikrijete masakre u Gazi

Nakon događaja od 7. oktobra prošle godine, Izrael je izgubio suverenitet, a uloga Zapada je odlučujuća u podršci Tel Avivu nakon tih dešavanja, izjavio je član političkog rukovodstva Palestinske oslobodilačke organizacije Tamer Aziz
Palestina optužila SAD: Pokušavate da prikrijete masakre u Gazi© Tanjug/AP Photo/Abdel Kareem Hana)

Sjedinjene Države nastoje da sakriju koliki je tačan broj ljudskih žrtava vojnih operacija u Pojasu Gaze, u pokušaju da sačuvaju obraz nakon što su više puta koristile pravo veta u Savetu bezbednosti UN da blokiraju usvajanje rezolucija o prekidu vatre u toj enklavi, izjavio je član političkog rukovodstva Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO)Tamer Aziz.

"SAD prikrivaju masakre u Izraelu jer su ranije nekoliko puta koristile svoj veto u Savetu bezbednosti da spreče prekid vatre u Pojasu Gaze", kazao je Aziz.

On je naveo da je nakon događaja od 7. oktobra prošle godine, Izrael "izgubio suverenitet", istaknuvši odlučujuću ulogu Zapada u podršci Tel Avivu nakon tih dešavanja.

"Zapad je mobilisao svoje flote i podmornice za odbranu Izraela. Ujedno su SAD preuzele kontrolu nad situacijom kao rezultat unutrašnjih političkih tenzija u samom Izraelu", dodao je.

Aziz je naveo da su akcije Izraela jasno pokazale tendenciju da odbije da ispuni ranije obećane odgovornosti po nizu pitanja.

"Zbog toga palestinski otpor insistira na tome da pismeni sporazum o primirju uključuje tri glavne tačke: sveobuhvatni i trajni prekid vatre, potpuno povlačenje trupa iz Pojasa Gaze i isporuku humanitarne pomoći. Tek nakon toga će se razgovarati o nerešenim tačkama sporazuma o primirju", naglasio je Aziz.

Ove zahteve, kako je naveo, ne prihvataju Izrael i Sjedinjene Države, što objašnjava produžavanje rata kako bi se došlo do lokacija gde se nalaze taoci i poništila klauzula o razmeni zarobljenika.

image