Svet

Ni mrtvi Palestinci nemaju mira: Izrael oskrnavio 16 grobalja

Izraelska vojska oskrnavila je najmanje 16 grobalja tokom svoje kopnene ofanzive na Gazu, pravdajući to navodnom potragom za ostacima talaca
Ni mrtvi Palestinci nemaju mira: Izrael oskrnavio 16 grobalja© Tanjug/AP Photo/Mohammed Dahman

Izraelska vojska oskrnavila je najmanje 16 grobalja tokom svoje kopnene ofanzive na Gazu, uništavajući nadgrobne spomenike, a u nekim slučajevima, čak i otkopavajući posmrtne ostatke, otkriva Si-En-En. Sve to pod izgovorom da se i večna počivališta koriste u vojne svrhe.

U Kan Junisu, na jugu Pojasa Gaze, izraelske snage uništile su jedno groblje, uklanjajući posmrtne ostatke, navodno u okviru potrage za ostacima talaca koje je zarobio Hamas.

IDF ističe da njeni pripadnici ponekad "nemaju drugog izbora" osim da gađaju groblja koja, kako tvrde, Hamas koristi u vojne svrhe.

Spasavanje talaca i pronalaženje i vraćanje njihovih tela predstavlja jednu od njenih ključnih misija u Gazi, zbog čega su, kako kažu, tela uklonjena iz nekih grobnica.

"Proces identifikacije talaca, koji se sprovodi na bezbednoj i alternativnoj lokaciji, obezbeđuje optimalne profesionalne uslove i poštovanje pokojnika", rekao je portparol IDF za Si-En-En, dodajući da se tela za koja je utvrđeno da nisu taoci "vraćaju dostojanstveno i s poštovanjem".           

Portparol izraelskih oružanih snaga nije, međutim, objasnio zašto su veliki delovi grobalja srušeni buldožerima da bi se pretvorili u vojne ispostave ili zašto su vojna vozila parkirana tamo gde su nekada stajali grobovi. 

"Imamo ozbiljnu obavezu da poštujemo mrtve i ne postoji politika stvaranja vojnih lokacija na grobljima", tvrdi portparol za Si-En-En.

Namerno uništavanje verskih objekata, kao što su groblja, međutim, krši međunarodno pravo, osim pod ograničenim okolnostima zbog kojih bi takva mesta eventualno mogla da postanu vojni ciljevi.

Pravni stručnjaci koji su govorili za Si-En-En, upozoravaju da bi ovakvi izraelski postupci mogli da budu okarakterisani kao ratni zločini.

Stručnjaci za međunarodno pravo, naime, kažu da je skrnavljenje grobnica u suprotnosti sa Rimskim statutom, sporazumom iz 1998. kojim je uspostavljen i upravlja Međunarodnim krivičnim sudom za suđenje za ratne zločine, genocid, zločine protiv čovečnosti i zločine agresije. Izrael, koji je prvobitno podržavao stvaranje suda, nije ratifikovao Rimski statut.

Grobljima se, prema međunarodnom pravu, daje zaštita kao "civilnim objektima" i pruža im se posebna zaštita, sa ograničenim izuzecima.

Groblja se, naime. mogu napasti ili uništiti samo ako ih druga strana u ratu koristi u vojne svrhe, ili ako se to smatra vojnom nuždom, pri čemu stečena vojna prednost nadmašuje štetu koja se nanosi.

Južna Afrika je u okviru svog slučaja pred Međunarodnim sudom pravde, u kome je Izrael optužila za genocid, istakla da IDF uništava groblja u Gazi. 

Među oskrnavljenim grobljima, nalazi se i ono u naselju Šadžaji u gradu Gaza, na kome je, prema satelitskim snimcima, IDF bio od 10. decembra.

IDF je 18. decembra objavio nedatiranu fotografiju, kako su rekli, Hamasovog raketnog bacača na teritoriji groblja Šadžaja.

Slična scena uništenja desila se na groblju Bani Suheila, istočno od Kan Junisa, na a na satelitskim snimcima vide tragovi buldožera i izgradnje odbrambenih utvrđenja tokom najmanje dve nedelje krajem decembra i početkom januara ove godine.

Nadgrobni spomenici takođe su uništeni na groblju Al Faludža u naselju Džabalija, severno od grada Gaze, groblju Al-Tufa, istočno od grada Gaze, i groblju u naselju Šeik Idžlin u gradu Gazi.

Pored satelitskih i snimaka koji kruže društvenim mrežama, novinari Si-En-Ena su svoje dokaze prikupili i sami, kada je oklopni transporter koji ih je prevozio prošle nedelje prošao kroz groblje Nev Bureidž u Al-Bureidžu, palestinskom izbegličkom kampu u centralnoj Gazi.

Ostala groblja koja je medij analizirao na satelitskim snimcima pokazala su malo ili nimalo znakova uništenja ili vojnih utvrđenja, a među njima su i dva groblja na kojima su sahranjeni vojnici iz Prvog i Drugog svetskog rata, uključujući hrišćane i neke Jevreje.

image
VV inauguration
banner