Svet

Portparol Stejt departmenta: Nema naznaka da je IDF počinio genocid u Gazi

U podnesku Južne Afrike Međunarodnom sudu pravde navodi se da je Izrael prekršio Konvenciju o genocidu iz 1948. godine, koja je sastavljena nakon Holokausta
Portparol Stejt departmenta: Nema naznaka da je IDF počinio genocid u Gazi© Tanjug/AP/Mohammed Hajjar

Potparol Stejt departmenta Metju Miler rekao je, povodom zahteva Južne Afrike od Međunarodnog suda pravde (MSP) da se izraelske akcije u Pojasu Gaze proglase genocidom, da nema naznaka da su Izraelske odbrambene snage (IDF) počinile genocid nad Palestincima.

"Genocid je, naravno, gnusno zverstvo, jedno od najgnusnijih zločina koje svaki pojedinac može počiniti", kazao je Miler.

"To su optužbe koje ne treba iznositi olako, a što se tiče Sjedinjenih Država, ne vidimo nikakva dela koja predstavljaju genocid", dodao je on.

U podnesku Južne Afrike Međunarodnom sudu pravde navodi se da je Izrael prekršio Konvenciju o genocidu iz 1948. godine, koja je sastavljena nakon Holokausta, i odnosi se na pokušaj uništenja naroda u celini ili delimično.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi bio je oštriji u svom odgovoru, rekavši da su optužbe protiv Izraela "neutemeljene".

On je dodao da je slučaj Međunarodnog suda pravde koji je pokrenula Južna Afrika "kontraproduktivan i potpuno bez ikakve činjenične osnove".

Više od 22.000 Palestinaca ubijeno je od 7. oktobra u Gazi i 2,3 miliona stanovnika suočava se sa humanitarnom katastrofom, piše Rojters.

image