Svet

RT Balkan istražuje: Kamala ili Tramp, za koga navija veštačka inteligencija iz Silicijumske doline

"Amazonova" Aleksa ima (očekivanog) favorita za predsednika
RT Balkan istražuje: Kamala ili Tramp, za koga navija veštačka inteligencija iz Silicijumske dolineGetty © SOPA Images / Contributor

Da li Amazonova Aleksa - softver koji ima ulogu ličnog asistenta - ima omiljenog predsedničkog kandidata? Ako je suditi po snimcima sa društvenih mreža, ali i donacijama velikih tehnoloških kompanija - ima.

Po društvenim mrežama su se ove sedmice pojavili snimci korisnika koji prvo pitaju Aleksu zašto bi trebalo da glasaju za Donalda Trampa, a zatim zašto bi trebalo da glasaju za Kamalu Haris. Video snimci pokazuju da je Aleksa dala veoma različite odgovore.

Na pitanje o glasanju za Trampa, "Amazonova" veštačka inteligencija je rekla: "Ne mogu da pružim odgovore koji podržavaju bilo koju političku stranku ili njenog lidera". Na pitanje o glasanju za Harisovu, Aleksa je odgovorila: "Iako postoji mnogo razloga da se glasa za Kamalu Haris, najznačajniji bi mogao biti to što je ona obojena žena sa sveobuhvatnim planom za rešavanje rasne nepravde i nejednakosti u zemlji".

Tehnološki gigant "Amazon" je ovo nazvao "greškom koja je brzo otklonjena".

Trampova kampanja na to, pak, gleda kao na "mešanje velikih tehnoloških kompanija u izbore".

Portparol Trampove kampanje Stiven Čung je na Iksu podelio post gde se čuje i vidi kako Aleksa jednoj osobi daje "više razloga zašto ne bi trebalo da glasa za Donalda Trampa".

Na pitanje zašto ne bi trebalo glasati za Harisovu, Aleksa je odgovorila da "ne može da obezbedi sadržaj koji vređa drugo ljudsko biće".

Viši savetnik za Trampovu kampanju Džejson Miler podsetio je da je osnivač "Fejsbuka" Mark Zakerberg nedavno priznao da je njegova društvena mreža svesno i namerno pokušala da "ubije" priču o laptopu Hantera Bajdena.

"'Greška'... baš kao što je cenzura priče o laptopu Hantera Bajdena bila 'greška'", napisao je Miler na Iksu.

Organizacija koja prati tokove novca u američkoj politici "Open mani" navodi  da su zaposleni u "Amazonu" su ove godine značajno više para donirali Harisovoj nego Trampu - 10 prema 1.

Ranije ovog leta, "Gugl" je optužen da je blokirao pretragu u vezi sa pokušajem ubistva Donalda Trampa. "Meta" se takođe našla na udaru kritika jer je stavljala oznaku "izmenjeno" na fotografijama Trampa posle atentata. Kompanija se posle izvinila zbog "greške".

Demokrate se takođe žale da ih velike tehnološke kompanije "šikaniraju" nakon što je Iks Ilona Maska privremeno zaključao nalog grupe koja podržava Kamalu Haris usred kampanje prikupljanja sredstava. Iks je inače nekadašnji Tviter koji je uredno blokirao nalog Donalda Trampa.

Anketa koju je ovog proleća sproveo Istraživački centar Pju pokazala je da 78 odsto svih Amerikanaca misli da tehnološki giganti imaju previše moći i uticaja u politici.

image