Svet

Kina upozorava studente na lepe ljude: Čuvajte se, mogu vas pretvoriti u špijune

Strani agenti, prerušeni u akademce, istraživače ili konsultante, iskušavaju svoje žrtve, nudeći im dobro plaćene poslove za honorarni rad u ime istraživanja tržišta i akademske razmene, navodi kinesko Ministarstvo državne bezbednosti
Kina upozorava studente na lepe ljude: Čuvajte se, mogu vas pretvoriti u špijuneGetty © Jiang Qiming/China News Service/VCG

Ministarstvo državne bezbednosti, glavna kineska agencija odgovorna za spoljne obaveštajne poslove i špijunažu, upozorila je studente koji imaju pristup osetljivim podacima da budu oprezni prema "zgodnim muškarcima i lepim ženama", koji bi mogli da ih nateraju da špijuniraju za druge zemlje.

Poruka je objavljena na nalogu institucije u kineskoj aplikaciji Vičet, sa ciljem da se spreči da mladi budu prevareni i ugroze nacionalnu bezbednost azijskog giganta.

Kako se navodi, agenti, prerušeni u akademce, istraživače ili konsultante, iskušavaju svoje žrtve "nudeći im dobro plaćene poslove za honorarni rad u ime istraživanja tržišta i akademske razmene".

"Oni iskorišćavaju radoznalost i spremnost mladih da isprobaju nove stvari", dodaje se i upozorava da bi mogli biti "zavedeni" i pozivima na jelo, poklonima ili obećanjima o radnim mestima.

Ministarstvo državne bezbednosti upozorava da špijuni pokazuju interesovanje za svakodnevni život, nude pomoć i rešavaju probleme, stičući na taj način poverenje studenata, a da se neki čak predstavljaju kao brižni "zgodni momci" ili "prelepe žene", "hvatajući" mlade studente u lažne romantične veze.

Ljubavne zamke

Dodaje se da će, ukoliko mlada osoba pokaže interesovanje, strane agencije obezbediti besplatnu obuku putem društvenih mreža, telefona ili video-poziva, kao i da će regrutori početi da "manipulišu studentima da učestvuju u tajnijim ilegalnim aktivnostima", kao što je fotografisanje osetljivih vojnih područja.

"Ako žrtva pruži otpor, rukovodioci više neće biti prijateljski nastrojeni i primoraće ih da nastave da špijuniraju za njih", upozorava agencija.

Kineske vlasti nisu dale konkretne detalje o stranim kompanijama koje su ciljale na studente. Međutim, Kina je nedavno razmenjivala optužbe za špijunažu sa Sjedinjenim Državama i njihovim saveznicima usred zategnutih odnosa između njih.

Ministarstvo državne bezbednosti Kine je u junu optužilo britansku tajnu obaveštajnu službu, poznatu kao MI6, da je regrutovala dvoje ljudi, koje rade za kinesku vladu, da prikuplja informacije za Ujedinjeno Kraljevstvo.

image