Svet

Kralj mima: Kako je Tramp postao zaštitnik mačaka (i patki)

Na društvenim mrežama proširila se priča o migrantima s Haitija koji jedu kućne ljubimce, dok u njenoj pozadini stoji ozbiljan problem s američkim otvorenim granicama, pitanjem koje je veliki adut u Trampovoj kampanji
Kralj mima: Kako je Tramp postao zaštitnik mačaka (i patki)© Printscreen/X/House Judiciary GOP

Iako su tvorci čuvene animirane serije "Simpsonovi", kao da poseduju vremeplov, predvideli mnoga dešavanja u svetu, posebno u američkoj politici, ipak nisu ni naslutili da će se upravo u Springfildu povesti borba za pravo na život kućnih ljubimaca koji stradaju od ruke Haićana, migrantske populacije koja je preplavila ovaj grad u Ohaju, i da će zaštitnik mačaka, ali i patki biti Donald Tramp, čije su predsednikovanje takođe "obradili pre vremena".

Sve je počelo od snimka u gradskoj skupštini 27. avgusta na kojem jedan od sugrađana govori da su "Haićani u gradskom parku hvatali patke, odsecali im glave i jeli ih", a koji je potom postao viralan – između ostalih podelio ga je i milijarder Ilon Mask.

Potom su počeli da se ređaju brojni napisi – stanovnik Springfilda objavio je na Fejsbuk grupi da je njihovoj poznanici nestala mačka koju je potom videla da "visi sa grane, kao da ste obesili jelena za klanje, a oni [Haićani] su je tranžirali da bi je jeli"

Dodatan haos je nastao nakon što je "otkriveno" da se u nekim zajednicama zaista jedu mačke, i da su Haićani jedna od njih.

Tvrdnja koju su preuzeli već pomenuti Mask, brojni uticajni republikanci, čak i kandidat Trampovog potpredsednika Džej Di Vens zapravo potiče od ozbiljnog problema – loše migrantske politike koju vode aktuelni predsednik SAD Džozef Bajden i njegova potpredsednica i moguća šefica Bele kuće Kamala Haris.

Naime, Springfild, čija je populacija pre četiri godine bila 60.000 stanovnika, zapljusnuo je migrantski talas – čak 20.000 Haićana se doselilo u grad pogoršavajući već lošu stambenu situaciju.

Mrežom kolaju apeli građani koji se žale da ih novopridošlice maltretiraju, nekima su zaposeli dvorišta, bacaju smeće na sve strane, dok je vrhunac nastao prošle godine kada je ilegalac s Haitija izazvao tešku saobraćajnu nesreću školskog autobusa u kojoj je poginulo 11-godišnje dete.

Dok demokrate otvorenost američkih granica pravdaju bajkama o multikulturalnosti, što ističe i Harisova, a pominjali su i hranu kao most kojim se brišu razlike – doduše niko nije govorio o konzumaciji kućnih ljubimaca – republikanci se zalažu za stroga pravila ulaska u Ameriku, a Donald Tramp najavljuje "najveću deportaciju istih" ukoliko osvoji novi predsednički mandat.

Dakle, imigranti su jedna od najvažnijih stavki Trampove kampanje – uoči njegove današnje prve debate s Harisovom republikanci su postavili kompjuterski generisanu fotografiju na kojoj bivši predsednik grli mačku i patku.

Republikanski senator iz Teksasa Ted Kruz objavio je fotografiju dve mačke koje se grle uz natpis: "Molim vas, glasajte za Trampa da nas haićanski imigranti ne bi pojeli."

Slede brojne varijacije na temu:

"Izbor je jasan. Tramp 2024. Trampe, spasi nas. Glasajte za Trampa."

"Glasajte za Trampa kako biste spasli kućne ljubimce od Haićana."

Ili, igrajući se parolom "Crni životi su važni", "Mačji/pačji životi su važni".

Šalu na stranu, Džej Di Vens je objavio da je već mesecima govorio o "haićanskom problemu" u Ohaju, gde migranti, kako je rekao, "cede socijalne službe i uopšteno prave haos". 

"Izveštaji sada pokazuju da su stanovnicima kućne ljubimce oteli i pojeli ljudi koji ne bi trebalo da su u ovoj zemlji", napisao je on na Iksu te upitao, aludirajući na Kamalu Haris: "Gde je naš pogranični car?"

Naravno, mediji glavnog toka pokušavaju da prošire vesti o republikanskom trolovanju, tvrdeći da nema zvanično zavedenih slučajeva povređenih ili ubijenih kućnih ljubimaca u Springfidu već da je sve ovo priča koja živi samo na društvenim mrežama.

image