Svet

Ko je pobedio u debati? Harisova uspela da iznervira Trampa, ali ništa više od toga

Potpredsednica SAD nadmašila (niska) očekivanja
Ko je pobedio u debati? Harisova uspela da iznervira Trampa, ali ništa više od toga© Tanjug/AP Photo/Alex Brandon

U prvoj, a možda i jedinoj, predsedničkoj debati potpredsednice Kamale Haris i bivšeg predsednika Donalda Trampa, kandidati su se često podbadali na ličnom nivou, a političke argumente zasenile su priče o "apetitu" publike na mitinzima, imigranatima u Ohaju i ruskoom predsedniku Vladimiru Putinu.

Harisova je uspela da sprovede svoj glavni cilj - da se ne predstavi kao ambiciozna, šuplja žena koja se neprestano smeje, uvaljena do guše i nesposobna da završi rečenicu, navodi "Fajnenšel tajms".

Demokrate, mejnstrim mediji, analitičari i komentatori navode da je Harisova "pobednik" debate iako biračima nije ponudila konkretne odgovore na goruća pitanja koja ih muče, čak je i iznela niz neistina i floskula o pitanju inflacije, migracije, abortusa, sukoba u Ukrajini, zbog kojih je i dalje izgledala kao da je zagrizla preveliki zalogaj.

Drugim rečima, Harisova je "pobedila" zato što je Tramp više puta morao da se brani od njenih napada (usmerenih tamo gde najviše boli - njegov ego) i nije iskoristio šansu da satera potpredsednicu u ćošak na politički važnim pitanjima gde su rezultati aktuelne administracije daleko od blistavih - kao što su ekonomija, unutrašnja i spoljna politika.

Harisova je pribegla udarcima "ispod pojasa" rekavši da bi ruski predsednik Vladimir Putin "pojeo Trampa za doručak", da je bivši predsednik SAD "bruka i sramota", i da ljudi ne odlaze na njegove mitinge jer im je dosadno i zato što priča o migrantima koji jedu kućne ljubimce u Ohaju - za šta ona tvrdi da nije tačno.

"Bila je odlično pripremljena, postavila je zamke i navukla ga je na svaku", prokomentarisao je bivši republikanski guverner Nju Džersija Kris Kristi koji je bio u Trampovom tranzicionom timu 2016. godine

"Mislim da je Kamala Haris nadmašila veoma niska očekivanja koja su joj namerno postavljena", rekao je Vivek Ramasvami, preduzetnik i bivši republikanski predsednički kandidat za "Foks njuz".

"Kada se debata fokusirala na granicu i ekonomiju, Tramp je imao prednost, ali se prečesto pecao i puštao je. Iako se potpredsednica očigledno uvukla pod kožu predsednika Trampa, nije ponudila ništa osim floskula", rekao je Lens Trover, republikanski strateg koji je bio sekretar za štampu guvernera Severne Dakote Daga Burguma.

Da je Harisova "nadmašila očekivanja", slaže se i Ilon Mask, ali naglašava da će Tramp ipak biti predsednik.

"Iako ne mislim da su domaćini debate bili fer prema Trampu, Kamala Haris je večeras nadmašila očekivanja većine ljudi. Međutim, kada je reč o stvarnim akcijama, a ne samo o rečima koje lepo zvuče, čvrsto verujem da će Tramp uraditi mnogo bolji posao", prokomentarisao je Mask.

Predsednik SAD Džozef Bajden, koga je Tramp uništio na prethodnoj debati, poručio je da je njegova potpredsednica "dokazala" da je "najbolji izbor".

Bivša prva dama SAD Mišel Obama, za koju mnogi kažu da je "siva eminencija" demokrata, ocenila je da "postoji samo jedan kandidat spreman da bude predsednik" i pozvala birače da glasaju za Kamalu Haris.

Sam Tramp bio je zadovoljan svojim učinkom, rekavši da ju je ovo bila "najbolja debata do sada". 

Istovremeno, mrežama je odjeknula vest da je pop zvezda Tejlor Svift podržala Kamalu Haris za predsednika, što bi - s obzirom na popularnost pevačice - moglo da ide na ruku demokratama.

Iz Trampove kampanje su, međutim, odbacili podršku Sviftove kao nebitnu. "Ovo je samo još jedan dokaz da je Demokratska partija, nažalost, postala stranka bogate elite", rekla je portparolka Kerolajn Levit. "Mnogo 'sviftija' (nadimak za obožavaoce Telojr Svift) glasa za Trampa."

U međuvremenu, Džejms Rikards, američki investicioni bankar, komentator i advokat, koji je predvideo Trampovu pobedu 2016, ekonomsku krizu 2008. i pandemiju kovida, prokomentarisao je da će predstojeći izbori biti "najhaotičniji u američkoj istoriji".

"Predviđam da će predstojeći izborni haos izazvati krah tržišta od 50 odsto, konačni kolaps američkog dolara i nasilje na ulicama", upozorio je on.

Anketa Si-En-Ena, sprovedena među onima koji su gledali debatu, pokazuje da je većina izdvojila Harisovu kao pobednicu.

Druga je stvar da li će se ta "pobeda" oslikati i na stvarnom glasanju, naročito jer ankete pokazuju da je trka posle početne prednosti Harisove izjednačena, kao i da Tramp vodi u većini "neodlučnih" država koje će presuditi o pobedniku.

Podsećanja radi, Hilari Klinton je "trijumfovala" na debati sa Trampom 2016. samo da bi ubedljivo izgubila na izvorima nekoliko nedelja kasnije.

image